Ciagi ,Znajdz pierwszy wyraz i liczbe wyrazow tego ciagu.
Kacha: Suma dwoch pierwszych wyrazow ciagu arytmetycznego rowna sie 27, suma dwoch ostatnich wyrazow
wynosci 105 m a siodmy wyraz jest rowny 30. Znajdz pierwszy wyraz i liczbe wyrazow tego ciagu,
21 maj 20:46
Eta: Pomagam
21 maj 20:51
Kacha: dziekuje dziekuje

z gory juz
21 maj 20:53
Eta:
a
2 = 1
1 +r a
7 = a
1 +6r
to:
a
1 + a
1 +r = 27 => 2a
1 +r = 27
a
1 +6r= 30
więc:
2a
1 +r = 27
−2a
1 − 12r = −60
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= −11r= −33 =>
r= 3 to
a1= 12
teraz :
a
n= a
1 +(n−1)*r => a
n = 12 + 3n − 3 =>
an = 9 +3n
a
n−1= a
1 =(n−2)*r => a
n−1) = 12 +3n − 6 => a{n−1= 6 +3n
policz teraz:
a
n+ a
n−1 =105 => 9+3n + 6+3n= 105
już policzysz n............
21 maj 21:00
Kacha: dziekuje bardzo bardzo
21 maj 21:01
Eta:
21 maj 21:01
Kacha: a mam jeszcze jendo pytanie , nie wiem czy tu zagladniesz . ale skad wziela sie 3−ka przed n .
an= a1 +(n−1)*r => an = 12 + 3n − 3....
21 maj 21:11