| 310(275−2*98) | 2x+3 | ||
= | |||
| 4*913 −816 | 4(1−0,75x) |








zadanie bbb łatwe
podam Ci przekształcenie lewej strony, z resztą sobie poradzisz:
Podaję najpierw licznik a póżniej mianownik ( łatwiej mi tak pisać , ok?)
licznik: 310( (33)5 − 2*(32)8) = 310( 315 − 2*316)=
= 310*315(1 −2*3) = 325*(−5)
teraz podobnie mianownik:
4* 326 − 324 = 324*( 4 *32−1) = 324* 35
teraz skracasz w liczniku i mianowniku:
324 i 5
zostale L=−37
teraz już sam popracuj nad prostym równaniem:
| 2x+3 | −3 | ||
= | |||
| 4(1 −0,75x) | 7 |






?
