matematykaszkolna.pl
ostroslupy- obliczyc dlugosc krawedzi b. i wysokosc subzerro: rysunekKlasa 2 gim. Ostrosłupy zad. Podstawa ostroslupa prawidlowego trojkatnego ma pole rowne 363. Kąt nachylenia krawedzi bocznej do wysokosci ostroslupa ma miare 60o. Oblicz długosc krawedzi bocznej i wysokosc ostroslupa. Takie zadanie otrzymalem dzisiaj na lekcji matematyki i nie wiem kompletnie jak do tego sie zabrac. Zaczelismy rozwiazywac częsc na lekcji, a reszte mielismy jako prace domowa. Nauczycielka narysowala trojkat prostokatny i wymierzyla w nim boki : kąt zielony= 30o, kat różowy= 60o , powiedziala nam tez ni z gruszki ni z pietruszki cos czego nie zrozumialem, bo mianowicie podala nam, ze b=2H. Korzystajac z wzoru na pole trojkata obliczylismy, ze a=12. No i na tym sie zatrzymam, bo nie wiem od ktorej strony sie za co zabrac no i moje prosba do was, aby ktos pomogl mi to rozwiazac, badz tez podsunac jakis pomysl bo mi juz siada glowa emotka z gory dzieki
21 maj 17:34
subzerro: dajmy na to, ze: 363 =U{ a23 } {4} | x4 1443= a23 | : 3 a2 = 144 a=144 a=12 No i teraz aby obliczyc h, musze skorzystac z twierdzenia pitagorasa i wlasnie tutaj chcialbym tez aby ktos powiedzial, czy to co pisalem wczesniej b=2H czy takie cos mozna zastosowac. Jezeli tak to wyjdzie nam rownanie: ( b=2h ( h2+a2=b2 2o h2=2h2−122 h2 − 2h2 = −122 | x(−1) h2 = 122 h2 = 144 h= 144 h=12 ? i te wyniki podstawiam do twierdzenia pitagorasa i nic mi nie wychodzi a2 + h2 = b2 122 + 122 = (b=2h czyli 2x12= 24) 24 i tu mi sie nie zgadza emotka
21 maj 18:53
tim: Bo widzę błąd. Narysuję ci tą sytuację.
21 maj 18:58
subzerro: rzeczywiscie sam teraz ogladalem graficznie te ostroslupy na internecie i zotientowalem sie, ze podstawa w tym trojkacie prostokatnym bedzie polowa dlugosci a czyli 6 no plama
21 maj 19:00
tim: rysunekTak przedstawia się nasza sytuacja. Odcinek czerwony = H Odcinek zielony = a = 12
 2 
Odcinek niebieski =

h (gdyż od wysokości do wierzchołka jest 2/3 wysokości podstawy)
 3 
Odcinek czarny = krawędź boczna. Korzystając z 2280 (które poznaliście) trzeba obliczyć H.
21 maj 19:01
tim: To jest trójkąt RÓWNOBOCZNY (jest to ostrosłup prawidłowy) i WYSOKOŚĆ ostrosłupa pada w zaznaczonym punkcie.
21 maj 19:01
subzerro: aha no racja emotka biore sie za rozwiazywanie dzieki emotka
21 maj 19:02
subzerro: no wyszlo mi takie cos: H= 23 x= odcinek niebieski 43 y= krawędz boczna 43 jezeli moglbys to powiedz czy wynik sie zgadza, bo nie mam gdzie tego sprawdzic emotka
21 maj 19:42
subzerro: rysunekz tego co napisales " Odcinek niebieski =
2 

h (gdyż od wysokości do wierzchołka jest 2/3 wysokości podstawy)"
3 
zbytnio nie wiem jak to obliczyc. Ten odcinek musi byc podstawa trojkata prostokatnego, ktora jest mi potrzebna do obliczenia wysokosci. Korzystajac z wzorow ktore mi podales wywnioskowalem, ze potrzebna mi jest do obliczenia choc jedna dlugosc, ktorej ja nie moge znalezc prosilbym kogos o pomoc
21 maj 20:29