ostroslupy- obliczyc dlugosc krawedzi b. i wysokosc
subzerro:

Klasa 2 gim. Ostrosłupy
zad.
Podstawa ostroslupa prawidlowego trojkatnego ma pole rowne 36
√3. Kąt nachylenia krawedzi
bocznej do wysokosci ostroslupa ma miare 60
o. Oblicz długosc krawedzi bocznej i wysokosc
ostroslupa.
Takie zadanie otrzymalem dzisiaj na lekcji matematyki i nie wiem kompletnie jak do tego sie
zabrac. Zaczelismy rozwiazywac częsc na lekcji, a reszte mielismy jako prace domowa.
Nauczycielka narysowala trojkat prostokatny i wymierzyla w nim boki : kąt zielony= 30
o, kat
różowy= 60
o , powiedziala nam tez ni z gruszki ni z pietruszki cos czego nie zrozumialem,
bo mianowicie podala nam, ze b=2H. Korzystajac z wzoru na pole trojkata obliczylismy, ze a=12.
No i na tym sie zatrzymam, bo nie wiem od ktorej strony sie za co zabrac no i moje prosba do
was, aby ktos pomogl mi to rozwiazac, badz tez podsunac jakis pomysl bo mi juz siada glowa

z gory dzieki
21 maj 17:34
subzerro: dajmy na to, ze:
36
√3 =U{ a
2√3 } {4} | x4
144
√3= a
2√3 | :
√3
a
2 = 144
a=
√144
a=12
No i teraz aby obliczyc h, musze skorzystac z twierdzenia pitagorasa i wlasnie tutaj chcialbym
tez aby ktos powiedzial, czy to co pisalem wczesniej b=2H czy takie cos mozna zastosowac.
Jezeli tak to wyjdzie nam rownanie:
( b=2h
( h
2+a
2=b
2
2
o
h
2=2h
2−12
2
h
2 − 2h
2 = −12
2 | x(−1)
h
2 = 12
2
h
2 = 144
h=
√144
h=12 ?
i te wyniki podstawiam do twierdzenia pitagorasa i nic mi nie wychodzi

a
2 + h
2 = b
2
12
2 + 12
2 = (b=2h czyli 2x12= 24) 24
i tu mi sie nie zgadza
21 maj 18:53
tim: Bo widzę błąd. Narysuję ci tą sytuację.
21 maj 18:58
subzerro: rzeczywiscie sam teraz ogladalem graficznie te ostroslupy na internecie i zotientowalem sie, ze
podstawa w tym trojkacie prostokatnym bedzie polowa dlugosci a czyli 6

no plama
21 maj 19:00
tim:

Tak przedstawia się nasza sytuacja.
Odcinek czerwony = H
Odcinek zielony = a = 12
| | 2 | |
Odcinek niebieski = |
| h (gdyż od wysokości do wierzchołka jest 2/3 wysokości podstawy) |
| | 3 | |
Odcinek czarny = krawędź boczna.
Korzystając z
2280 (które poznaliście) trzeba obliczyć H.
21 maj 19:01
tim: To jest trójkąt RÓWNOBOCZNY (jest to ostrosłup prawidłowy) i WYSOKOŚĆ ostrosłupa pada w
zaznaczonym punkcie.
21 maj 19:01
subzerro: aha no racja

biore sie za rozwiazywanie

dzieki
21 maj 19:02
subzerro: no wyszlo mi takie cos:
H= 2
√3
x= odcinek niebieski 4
√3
y= krawędz boczna 4
√3
jezeli moglbys to powiedz czy wynik sie zgadza, bo nie mam gdzie tego sprawdzic
21 maj 19:42
subzerro:

z tego co napisales " Odcinek niebieski =
| 2 | |
| h (gdyż od wysokości do wierzchołka jest 2/3 wysokości podstawy)" |
| 3 | |
zbytnio nie wiem jak to obliczyc. Ten odcinek musi byc podstawa trojkata prostokatnego, ktora
jest mi potrzebna do obliczenia wysokosci. Korzystajac z wzorow ktore mi podales
wywnioskowalem, ze potrzebna mi jest do obliczenia choc jedna dlugosc, ktorej ja nie moge
znalezc

prosilbym kogos o pomoc
21 maj 20:29