Równania i nierówności kwadratowe
Daria: Równania i nierówności kwadratowe
1.Rozwiąż równanie:
a). x2 = 9
b). y2 = 6
c). (x−1)2 = 4
d). (3y + 7)2 = 16
e). 4x2 −7x = 0
f). −2x2 + 5x = 0
g). 2x2 + 50 = 0
h). 11y2 = 1331
21 maj 09:48
21 maj 11:14
Magda: a) x2−9=0
Δ=36
√Δ=6
x1=−3 x2=3 spróbuj rozwiązac resztę
21 maj 11:29
Daria: A jak rozwiązać punkt c,e,h bo niezbyt to rozumiem
21 maj 12:28
Magda: c)
(x−1)2=4 ⇒ x2−2x+1−4=0 ⇒x2−2x−3=0
a=1 b=−2 c=−3
Δ=16
√Δ=4
x1=−1 x2=3
21 maj 12:36
Magda: e)
4x2−7x=0
a=4 b=−7 c=0
h)
11y2=1331 ⇒11y2−1331=0 ⇒ a=11 b=0 c=−1331
spróbuj rozwiązać dalej te przykłady
21 maj 12:39
Magda: zrobiłaś
21 maj 12:48
Bogdan:
W żadnym z tych równań nie potrzeba obliczać Δ, bo są to równania kwadratowe niezupełne.
W a, b, c, d, h trzeba zastosować wzór skróconego mnożenia.
W e, f trzeba wyłączyć wspólny czynnik przed nawias.
Podaję przykładowe rozwiązania:
a. x
2 = 9 ⇒ x
2 − 9 = 0 ⇒ (x − 3)(x + 3) = 0 ⇒ x
1 = 3 lub x
2 = −3
d. (3y + 7)
2 = 16 ⇒ (3y + 7)
2 − 16 = 0 ⇒ (3y + 7 − 4)(3y + 7 + 4) = 0
3y + 3 = 0 lub 3y + 11 = 0
| | 5 | | 5 | |
f. −2x2 + 5x = 0 ⇒ −2x(x − |
| ) = 0 ⇒ x1 = 0 lub x2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
g. Brak rozwiązania, bo dla każdej wartości x∊R 2x
2 + 50 > 0
21 maj 13:03
Magda: ale można obliczyć Δ prawda
21 maj 13:17
Magda: ok więcej nie będę pomagała, a czy możesz sprawdzić moje zadanka o które Ciebie wczesniej
prosiłam
21 maj 13:19
Bogdan:
Można obliczyć Δ, ale po co?. Δ jest tylko pośrednikiem w rozwiązywaniu równania
kwadratowego. Zadania trzeba rozwiązywać najkrótszą drogą, a nie okrężnie.
Ponadto, te zadania mają sprawdzić umiejętność rozwiązywania równań kwadratowych
niezupełnych.
Przepraszam Magdo, teraz Ci nie pomogę, bo mam inne zajęcia. Wrócę tu wieczorem.
21 maj 13:43
Magda: ok
21 maj 13:48
eric22:

∊∫ a2
15 maj 22:21
brygida33: −2m*2 +3m < 0
13 wrz 17:48