rysowanie
Basia: Witaj Jakubie !
Coś dziwacznego się stało. Po użyciu "cofnij" zniknął mi cały rysunek i nic już nie dało się
ani poprawić, ani dorysować. Rysunek całkiem nie zginął bo po uruchomieniu "zobacz podgląd"
jednak się pojawił. Troszkę zdekompletowany. Patrz
17011.
Miłego dnia
21 maj 18:48
Basia: Zajrzyj też do
17026. Jakieś dziwadła się wyświetlają.
21 maj 19:49
Eta:
Witam Basiu

dałaś spację po
√ ... 3
no nie ...... u mnie jest dobrze .....nawet ze spacją
√5 √ 3
to nie wiem ? ... co jest?
Może pierwiastek ?..... uparł się na Ciebie



?
21 maj 19:55
tim: Basiu, też tak mi się kiedyś zdarzyło
21 maj 20:05
Bogdan:
Dobry wieczór.
Mnie tez się raz zdarzyło, że uciekł mi rysunek po "cofnij", a także symbol pierwiastka
czasami dziwnie się zachowuje, nie wstawiałem do pierwiastka spacji, np. tutaj
16947
w jednym miejscu rozjechał się
√3.
21 maj 20:07
Basia: Witaj Eto !
To coś innego. W tym samym poście za chwilę było już wszystko dobrze. Może jakiś wirus ?
Albo Jakub coś robi i są chwilowe "zawirowania". Nie wiem.
21 maj 20:08
Basia: Witaj Bogdanie !
Tak samo mi się te pierwiastki rozjechały.
21 maj 20:10
Jakub: Witam wszystkich

Niedawno wróciłem do domu, dlatego dopiero teraz odpowiadam. Ostatnio zmieniałem skrypt 19
maja. Od tego czasu nic nie dodawałem. Wirus to też nie jest. Nigdy nie słyszałem o wirusach
atakujących skrypty na stronach www. Po prostu jest jakiś błąd w skrypcie. Na tyle głęboko że
go nie zauważyłem podczas standardowego testowania. Będę analizował te przykłady, które
podaliście i pewnie wkrótce pojawi się poprawiona wersja skryptu. Jakby pojawiły się jeszcze
jakieś błędy to piszcie.
Pozdrawiam
21 maj 20:43
zizou555: Suma dlugosci dwoch bokow trojkata jest rowna 19cm,a jego pole wynosi 36cmkw.Promien okregu
wpisanego w ten trojkat wynosi 2cm,a promien okregu opisanego na tym trojkacie wynosi
58
.Oblicz dlugosci tego trojkata.
21 maj 20:46
zizou555: *Suma dlugosci dwoch bokow trojkata jest rowna 19cm,a jego pole wynosi 36cmkw.Promien okregu
wpisanego w ten trojkat wynosi 2cm,a promien okregu opisanego na tym trojkacie wynosi 10
58
.Oblicz dlugosci tego trojkata.
21 maj 20:47
Jakub: Chodziło ci Basia o ten pierwiastek?
Wygląda na to, że sąsiedztwo symbolu Newtona lub dużego ułamka powoduje rozjeżdżanie
pierwiastka. To oczywiście błąd do poprawienia.
21 maj 20:47
Jakub: No tak Bogdanowi w
16947 też się rozjechał pierwiastek z powodu dużego ułamka na początku.
No to mamy błąd.
21 maj 20:49
tim: No i znaleznione

, tylko teraz problem z rysunkiem.
21 maj 20:54
Basia:
nie rozjeżdża się
rozjeżdża się
rozjeżdża się
Faktycznie i po dużym ułamku (ale "wewnątrz" ułamka jest dobrze) i po symbolu Newtona
21 maj 20:56
Jakub: Z tym będzie gorzej tim. Bo jak widzę rysunek, który zniknął Basi, choć pojawił się w
podglądzie, jest skomplikowany. Wiele rzeczy mogło zawieść.
21 maj 20:56
Jakub: Tak, tak wewnątrz jest ok, tylko jak pierwiastek jest po dużym ułamku lub symbolu Newtona.
Oba wykorzystują tą samą funkcję wiec jak coś nie działa w jednym to w drugim też zawodzi.
21 maj 20:58
tim: No, normalne, że z nową rzecza są problemy

. Ale nie jest to jakiś bardzo bardzo bardzo
uciążliwy problem, to przeżyjemy.
21 maj 20:58
21 maj 21:00
xpt: Jakubie − myślę, że możesz zrobić coś takiego, ze dodaje <div> U{}{} </div>.
Czyli jeszcze jedna sekcja div powinna pomóc (chyba, ze nie chcesz całego kodu sobie za
div'ować, bo nie ukrywam, że to zbyt ładnie wyglądać nie będzie)
23 maj 11:14
Jakub: Hej xpt!
Możliwe, że twój pomysł by się sprawdził. Jednak wczoraj wpadłem na coś takiego, żeby dawać
√<span style="margin−left:0px; margin−right:0px; text−decoration: overline">2</span>
Po wpisaniu ułamka, pojawiały się marginesy, które bez ułamka, były domyślnie ustawione na 0.
Powyższy kod rozwiązuje problem, więc zostaję przy tym.
23 maj 15:27
Bogdan:
Przed chwilą rozjechały mi się pierwiastki tutaj:
17101, chodzi o
√f(x).
23 maj 16:14
tim: A właśnie. Jest prośba do Jakuba. Nie dałoby się (przy emotikonach, które powtarzają się przy
buźkach i pingwinach, dać przy pingwinach kolejne numery np. kwiatek, kwiatek2...?
24 maj 14:47
Jakub: @tim
Oczywiście da się. Jakbyś mi wypisał emotikonki na których ci zależy, to by mi to ułatwiło
dodanie.
@Bogdan
Na razie na serwerze nie ma tych poprawek. Testuję je na domowym komputerze.
24 maj 15:29
tim: Okej. Napiszę w tym temacie.
24 maj 15:29
tim: Więc tak:
OBECNA NAZWA
PINGWINKA NAZWA POWINNA
lol <lol3>
rotfl <rotfl3>
szok <szok2>
brawo <brawo2>
beczy <beksa>
kwiatek <kwiatek2>
papa <papa3>
I jeszcze, przy buźkach, gdzie masz np. :−)))))))))))))))))))))))))))))))), to np.:
: − ) dla buziek
: − ) ) dla pingwinków

I wraca sytuacja błędu skrytpu przy < tak > oraz < nie >.
To chyba tyle.
24 maj 15:46
Jakub: Oki. Dodam przy najbliższej aktualizacji skryptu, czyli jak dobrze pójdzie to we wtorek.
24 maj 16:31
Jakub:

Na forum pojawiły się figury foremne: trójkąt równoboczny, kwadrat, pięciokąt foremny,
sześciokąt foremny i ośmiokąt też foremny

Zawsze to trochę mniej rysowania, a i figury są bardziej foremne

niż gdyby je składać z
odcinków.
26 maj 02:07
Jakub: Poprawiłem też błędne wyświetlanie pierwiastków po ułamkach. Teraz już nie są takie
rozciągnięte.
Wyświetlają się teraz pingwinki, które się nie wyświetlały poprzednio

: − ) ) (bez spacji wstawiać)

; − ) )

: − P P

; − P P

< lol3 >

< rotfl3 >

< szok2 >

< beksa >

< kwiatek2 >

< papa3 >
To chyba wszystko.
Dobranoc
26 maj 02:16
tim: Pozwolisz, że wkleję zrzut ekranu (z przed minuty)
http://img2.vpx.pl/up/20090526/edit.jpg
OPIS: Narysowalem figury i napisałem tekst (jak widać) i napisałem coś w poście i jak
nacisnąłem podgląd (na zrzucie jest włączony "zobacz podgląd") nic sie nie zmienilo, i nie
dalo sie wyslac.
26 maj 10:24
tim:

Test2.. Teraz działa..
Ale i tak piękne

Przyda się bardzo
26 maj 10:26
tim:

Widzicie różnicę? Chodzi mi głównie o PROSTĄ podstawę. Jeżeli "wbijacie" pierwszy punkt w
miejscu czerwonym i rysujecie figurę, to odcinek czerwono−czarny (kropki) robcie prosty,
jeżeli nie (patrz rys. 1) − narysowałem odcinek czerwono−czarny ale podstawa nie jest już
równa, gdyż trzeba wtedy czarny punkt wybrać tak (tym samym zwieksyc lub zmniejszyc figure)
aby trafic na odpowiednią kratkę (w rys. 2. tak nie trzeba)
Chyba jasne.. ?
26 maj 10:31
Jakub:

Zgadza się tim, pozioma podstawa nie jest idealnie pozioma, tylko nachylona pod małym kątem.
Powoduje to, że na podglądzie ta podstawa nie jest idealnie prosta.
Wynika to z faktu, że wierzchołki nie można wstawiać w dowolnym punkcie, tylko co 6 pikseli.
Tak więc nie da się idealnie trafić w kąt 60
o do poziomu.
Dlatego lepiej rysować trójkąty tak jak tim proponuje.
Na podglądzie mi ta podstawa wyszła lepiej niż timowi, ale dalej nie jest idealna.
26 maj 14:52
Jakub:

Narysowałem mniej więcej to co było na tima zdjęciu i się podgląd ukazał. Jednak po pierwsze na
pewno nie wykonałem tych samych ruchów co tim. Po drugie podczas cofania, czasami znikały mi
dwie figury, a nie jedna, ostatnia. Jeszcze do końca nie jest to wolne od błędów. Tak więc jak
zauważycie jakieś dziwne działanie, to mi o tym napiszcie.
26 maj 15:06
Jakub: PS
Podgląd nie ukazał się za pierwszym razem, tylko jak wróciłem do edytora i z powrotem dałem
podgląd. Nie wiem czy to tylko jednorazowa sytuacja (może się zdarzyć, że gdzieś na łączach
coś przepadnie, niekoniecznie to moja wina) czy tak się dzieje systematycznie.
Piszcie jak macie podobnie.
26 maj 15:09
tim: Dziękuje za rozpatrzenie mojego wnioski

i za wstawienie figur

]
26 maj 16:35
Jakub: Jakbyś zauważył, że jeszcze jakieś emotikonki nie działają to pisz.
26 maj 17:17
♊:

Narysowałem ośmiokąt, a następnie dwa trójkąty (najpierw wybrałem figurę, następnie kolor), Nie
chciał mi się pojawić podgląd, dorysowałem 5−ciokąt tym samym kolorem (czyli kolor został
wybrany przed wybraniem figury) i podgląd się pokazał.
26 maj 18:05
Basia:

Bardzo śliczne obrazki. Pozdrawiam.
26 maj 18:06
Jakub:

A mi jak na złość wszystko działa

No nic dzięki xpt, będę próbował dalej.
26 maj 19:53
♊:

Mi w sumie też działa − tylko raz się tak stało.
26 maj 19:57
Jakub: Wiesz, mi dzisiaj też raz to się stało, więc wiem, że jest problem, tylko jeszcze nie wiem, w
którym miejscu, co mnie denerwuje.
26 maj 19:58
tim: Mnie również, na razie tylko raz.. Więc poczekamy, zobaczymy...
26 maj 20:01
Marycha:

jak sie rysuje figure i nie nacisnie sie myszka na wierzchołku tylko gdzies poza ta figura to
nie pokazuje sie w"zobacz podglad" oraz wtedy mozna zmienic nawet kolor figury i rozmiar jej
26 maj 20:08
tim: Ale po za tą figurą da się nacisnąć tylko wtedy kiedy WYKRZACZAŁABY po za teren do rysowania.
Więc to nie jest problem
26 maj 20:10
Marycha: Właśnie, że da się nacisnąć wcześniej jak nie wychodzi figura po za obszar do rysowania,jak
gwałtownie,szybko przejdziesz dalej (będąc jeszcze w obszarze tym)
26 maj 20:18
Mariusz: Jakub a nie myślałeś może nad założeniem takiego forum fizycznego

Bo to forum działa bardzo
dobrze i myśle że fizyczne też zdałoby egzamin
26 maj 20:24
Jakub: @Marycha
No coś mi się niby udało. Jak szybko ruszam myszką i naciskam, to rzeczywiście da się czegoś
nie narysować

. Niestety chyba tak zostanie. Związane to jest to z tym, że generalnie na
stronach www się nie rysuje, z tego powodu, że to wolno działa. Tak więc nie bardzo mam to jak
poprawić. Myślę jednak, że jak ktoś chce narysować rysunek, to narysuje.
@Mariusz
Myślałem nad forum fizycznym. Na razie stwierdziłem, że raczej nie znaleźliby się chętni do
rozwiązywania. Na zadania matematyczne są chętni, bo zaraz obok jest poradnik matematyczny,
więc ludzie wpadają przy okazji. Póki co te nieliczne zadania z fizyki jakie tu się pojawiają,
chyba nikomu nie przeszkadzają.
26 maj 20:50
tim: Do Jakuba

Mam pytanie. Jeżeli mam jakieś ciekawe zadanka (na stronę) to podawać je, czy nie?

Zad. 1. Statek z Gdańska do Warszawy płynie 3 dni, a z Warszawy do Gdańska 2 dni. Ile płynie
tratwa z Warszawy do Gdańska!?
To mi się spodobało.
1 cze 22:11
Eta:
Jak jest przywiązana do statku

... to płynie tyle dni , co i statek!

1 cze 22:25
♊: w sumie się nie zastanawiałem nad tym zadaniem ale płynie 2 dni. To tak na szybko
odpowiedziane, zupełnie bez namysłu (ale myślę, że odpoweidź dobra :P )
1 cze 22:29
Jakub: @tim
Dobry pomysł. Jak masz ciekawe zadanka, to może załóż osobny wątek na forum i je tam wpisuj.
Zobaczymy ile osób podejmie się ich rozwiązania. Zresztą nie tylko dlatego. Jak będę dodawał
nowe zadania do strony, to będę mógł skorzystać z twojego zestawu.
Daj tytuł "Mini zbiór zadań tima"

albo coś podobnego i zobaczymy jak to się rozwinie.
1 cze 22:29
Basia: 12 dni płynie, jeżeli nie jest przywiązana do statku.
Troszkę fizyki w tym jest, ale takie troszkę jeszcze pamiętam. Zresztą to bardziej wektory niż
fizyka, pewnie dlatego pamiętam.
1 cze 22:33
Basia: Uzasadniam.
Tratwa płynie bez napędu czyli z prędkością Wisły; v
Statek do Gdańska płynie z prędkością vs+v
do Warszawy z prędkością vs−v
s = (vs+v)*2 = (vs−v)*3
2vs+2v = 3vs−3v
5v = vs
(5v+v)*2 = s
12v = s
cztli
ttratwy=12
1 cze 22:38
tim:

Zad. 2. Jacek, Agatka, Jaś i Małgosia mają posadzić 9 drzew. Jacek ustawił je tak jak na
rysunku osiągając 6 rzędów, w którym stoją trzy drzewa. Jak mogą ustawić te drzewa pozostałe
dzieci, jeżeli Agatka chce 7 takich rzędów, Jaś 8, a Małgosia 9?
2 cze 17:33
4 cze 18:04
Jakub: @Hej tim
Sprawdziłem u siebie pod linuxem (firefox) i pod windowsem (ie) i przy poście Dawida nie ma
tego niebieskiego prostokąta.
Po pierwsze sprawdź jeszcze raz czy on teraz jest. Jeżeli jest to napisz mi czy można kliknąć
wpis Dawida tzn. czy wczytuje się strona z odpowiedziami.
Jeżeli nie ma, to mam takie wyjaśnienie. Ta strona jest długa i zawiera wiele fragmentów
tekstu, które są linkami do innej strony. Czasami się źle wczytuje. Ja się np. spotykam z tym,
że czasami wpis rozpada mi się na trzy części z czego tylko dwie są aktywne (klikalne).
Zazwyczaj odświeżenie strony usuwa problem. Zdarza się to na tyle rzadko, że nie ma czym się
przejmować. Prawdopodobnie jest to bardziej wina przeglądarki niż moja.
4 cze 20:45
aska: a moglby ktos pomoc w moich 2 zadaniach?
4 cze 20:47
aska: z kawalka tektury w ksztalcie trojkata prostokatnego o obwodzie 48 ktorego dlugosc bokow tworzy
ciag arytmetyczny nalezy wyciac prostokat o najwiekszym polu powierzchni wyznacz jego wymiary
4 cze 20:48
Jakub: @tim
Coś mnie tknęło i sprawdziłem kod index.html i okazało się, że member, którego wpis jest nad
Dawida, zamieścił link do jakieś strony. Konkretnie tej, którą zaznaczyłeś nowiny24...
Normalnie linki są wycinane jak wpis (tzn. jego początek) ląduje na stronie głównej. Tutaj to
się nie stało, choć powinno. Link na index.html z postu Dawida już usunąłem, więc powinno być
w porządku.
Dzięki za zwrócenie uwagi.
4 cze 20:51
tim: Teraz jest tam odnośnik zamiast do tego linku, to do
17934
4 cze 20:52
4 cze 20:54
tim: Tzn teraz inny post
4 cze 20:54
tim: Z resztą raz to jest, raz nie

, ale (na razie) nie jest to jakis wielki prolem.
4 cze 20:55
aska: pomoze ktos?
4 cze 20:57
tim: Zadania, nie w tym temacie. Załóż nowy.
4 cze 20:58
aska: wiem tylko czekam i czekam mam wazny spr nikt nie chce pomoc
4 cze 21:00
tim: Szkoda, że nie da się tu stworzyć czegoś jak blokady nicków, bo wczoraj pode mnie i pod Etę się
podszywali... O.o
6 cze 20:12
Basia: Dałoby się Tim. Jakub może kiedyś to zrobi. Na razie uważa, że nie ma takiej potrzeby.
7 cze 10:32
tim: Oj, tak sobie powiedziałem

, witaj Basiu z rana
7 cze 10:43
Basia: Witaj Tim! Miłego dnia.
7 cze 10:51
Ilianaa: a więc mam funkcję wymierną f(x)=3x−2 i w mianowniku x+1 polecenie : podaj zbiór wartości
funkcji.
7 cze 11:15
Basia: Odpowiedź jest w poście llianaa
7 cze 11:39
Jakub: @tim, Basia
Witam! Już myślę nad tą blokadą nicków. Nie chciałbym jednak, aby ograniczyło to możliwość
korzystania z tego forum. Nie chcę, dawać żadnych napisów "załóż konto", "zaloguj się" itd.
Chodzi o to aby nie utrudniać użytkowania osobom, które tylko czasami tu wpadają. Tym bardziej
nie chcę utrudniać życia tym, którzy często korzystają z tej strony. W każdym razie na razie
się nie spieszę z dodaniem tej funkcjonalności. Teraz podczas wakacji mniej osób będzie tutaj
zaglądało. Jak forum przeżyło bez rezerwacji nicków oblężenie maturalne, to tym bardziej
przeżyje wakacje.
7 cze 14:22
Basia: Witaj Jakubie!
Też nie jestem zwolenniczką zakładania kont, pamiętania haseł, logowania itd. Twój pomysł z
zablokowaniem niektórych nicków na życzenie ich właścicieli uważam za dobry. Nie wiem jak to
zrobisz w praktyce, ale na pewno coś wymyślisz. A jeżeli właściciel takiego zablokowanego
nicku będzie miał trochę trudniej to już na własne życzenie.
Pozdrawiam i do miłego, bo teraz idę spełnić obowiązek "euroobywatelski" i niestety obiad muszę
dziś gotować.
7 cze 14:31
anusia111: Basiu mozesz mi pomoc z mojimi zadaniami je roozwiazac bardzo cie prosze
7 cze 14:32
anusia111: kurcze czyktos mi pomoze ludzie nie byliscie nigdy w potrzebie


!
7 cze 14:34
tim: Ja na szczęście się nie muszę przejmować głosowaniem
7 cze 16:08
Basia: Już niedługo Tim, już niedługo !
7 cze 16:21
tim: Jeszcze .. hmm... niecałe 3 lata
7 cze 19:13