Pole i objętość graniastosłupa.
Sangria: potrzebuje osoby która mi wytlumaczy to:
Podstawa graniastosłupa jest trójkątek prostokątnym, w którym przeciwprostokątna ma dł. 8 cm, a
jeden z kątów ostrych 30 stopni. Powierzchnia boczna po rozwinięciu na płaszczyznę jest
kwadratem. Oblicz pole powierzchni i obj. tego graniastosłupa.
Proszę o rozwiązanie.
21 maj 21:00
Eta: Pomagam
21 maj 21:08
Sangria: Zatem slucham.
21 maj 21:15
Eta:
witam

zajmiemy się najpierw podstawą graniastosłupa, czyli trójkatem prostokątnym
masz podaną długoćść c= 8 −−− dł. przeciwprostokątnej
Myślę,że jesteś w gimnazjum ( nie znasz f. trygonom)
więc skoro jeden kąt trójkata ma miarę 30
0 to drugi ma miarę 60
o
więc a −−− jest wysokością trójkata równobocznego o boku
2b
zatem
więc : a = b
√3
teraz z tw. Pitagorasa możemy obliczyć długość "b"
bo: a
2 +b
2 = c
2 => (b
√3)
2 + b
2 = 64
to: 3b
2 +b
2 = 64 => 4b
2 = 64 => b
2 = 16 => b= 4cm
to: a = 4
√3
Pole podstawy policz : P
p=
12a*b ...... policz
wysokość H = a+b+c ( bo rozwinięcie powierzchni bocznej jest kwadratem
o boku długości H
podstawiając mamy: H = 4
√3 +4 +8
to:
H= 4( 3+√3) cm
teraz jużz tylko do wzoru na: P
C i V
Dasz już radę napewno ...... podstaw dane i policz
21 maj 21:20
Sangria: Dziękuję bardzo
21 maj 21:26
Eta: OK

jesteś w gimnazjum?...... dobrze myślałam?
21 maj 21:28
Sangria: Nie, jestem w liceum w 3 klasie a jutro poprawiam zagrożenie i z braku innego wyjścia szukam
pomocy w internecie

I znam funkcje tryg.

Jedno zadanie już umiem i dziękuję za to
bardzo.
21 maj 21:46