matematykaszkolna.pl
Pole i objętość graniastosłupa. Sangria: potrzebuje osoby która mi wytlumaczy to: Podstawa graniastosłupa jest trójkątek prostokątnym, w którym przeciwprostokątna ma dł. 8 cm, a jeden z kątów ostrych 30 stopni. Powierzchnia boczna po rozwinięciu na płaszczyznę jest kwadratem. Oblicz pole powierzchni i obj. tego graniastosłupa. Proszę o rozwiązanie.
21 maj 21:00
Eta: Pomagamemotka
21 maj 21:08
Sangria: Zatem slucham.
21 maj 21:15
Eta: witamemotka zajmiemy się najpierw podstawą graniastosłupa, czyli trójkatem prostokątnym masz podaną długoćść c= 8 −−− dł. przeciwprostokątnej Myślę,że jesteś w gimnazjum ( nie znasz f. trygonom) więc skoro jeden kąt trójkata ma miarę 300 to drugi ma miarę 60o więc a −−− jest wysokością trójkata równobocznego o boku 2b zatem
 2b3 
a=

2 
więc : a = b3 teraz z tw. Pitagorasa możemy obliczyć długość "b" bo: a2 +b2 = c2 => (b3)2 + b2 = 64 to: 3b2 +b2 = 64 => 4b2 = 64 => b2 = 16 => b= 4cm to: a = 43 Pole podstawy policz : Pp= 12a*b ...... policz wysokość H = a+b+c ( bo rozwinięcie powierzchni bocznej jest kwadratem o boku długości H podstawiając mamy: H = 43 +4 +8 to: H= 4( 3+3) cm teraz jużz tylko do wzoru na: PC i V Dasz już radę napewno ...... podstaw dane i policzemotka
21 maj 21:20
Sangria: Dziękuję bardzo emotka
21 maj 21:26
Eta: OKemotka jesteś w gimnazjum?...... dobrze myślałam?
21 maj 21:28
Sangria: Nie, jestem w liceum w 3 klasie a jutro poprawiam zagrożenie i z braku innego wyjścia szukam pomocy w internecie emotka I znam funkcje tryg. emotka Jedno zadanie już umiem i dziękuję za to bardzo.
21 maj 21:46