Kompletnie nie łapię tego prawdopodobieństwa
????????: 1.Na ile sposobów można zakwaterować 4 osoby w czterech jednoosobowych pokojach?
2.Do windy zatrzymującej się an 10 piętrach wsiadły 4 osoby.Na ile sposobów osoby te mogą
opuścić windę jeżeli każda z nich wysiada na innym piętrze?
3.Na ile sposobów można wybrać trzyosobową delegację z dwudziestoosobowej klasy?
4.Jakie jest prawdopodobieństwo, że przy rzucie dwiema kostkami do gry wypadnie suma oczek
większa od 4?
21 maj 17:00
Basia: Pomagam
21 maj 18:09
????????: Ale czemu mi nie pomagasz.?...
21 maj 18:19
Basia:
ad.1
każdej osobie przyporządkowujemy numer pokoju
pierwsza → 4 (mamy 4 pokoje do wyboru)
druga → 3 (bo nie może mieszkać tam gdzie pierwsza)
trzecia → 2 (bo nie może mieszkać ani tam gdzie pierwsza, ani tam gdzie druga)
czwarta → 1 (bo nie może mieszkać ani tam gdzie pierwsza, ani tam gdzie druga,
ani tam gdzie trzecia)
razem: 4*3*2*1
ad.2
każdej osobie przyporządkowujemy numer piętra
pierwsza → 10 (mamy 10 pięter do wyboru)
druga → 9 (bo nie może wysiąść tam gdzie pierwsza)
trzecia → 8 (bo nie może wysiąść ani tam gdzie pierwsza, ani tam gdzie druga)
czwarta → 7 (bo nie może wysiąść ani tam gdzie pierwsza, ani tam gdzie druga, ani tam gdzie
trzecia)
razem: 10*9*8*7
ad.3
wybieramy 3−elementowy podzbiór 20−elementowego zbiory czyli
ad.4
każdemu z 2 rzutów przyporządkowujemy liczbę oczek
2 → 6
czyli
|Ω| = 6
2 = 36
A − suma oczek >4
A' − suma oczek ≤ 4 ⇔ wyrzucimy (1,1) (1,2) (1,3) (2,1) (2,2) (3,1)
|A'| = 6
| | |A'| | |
P(A') = |
| = 636 = 16 |
| | |A| | |
P(A)=1−P(A') = 1−
16 =
56
21 maj 18:20
????????: Basiu jesteś niezastąpiona, jesteś nauczycielka matematyki

?Bardzo Ci dziękuję za
pomoc
21 maj 18:29
Basia: Nie jestem nauczycielką. Jestem matematykiem.
21 maj 18:44