funkcja
marysia: POMOCY!Oblicz najmniejszą wartość funkcji kwadratowej f(x)=x KWADRAT − 6x = 1 w przedziale
<0,1>
21 maj 20:31
Eta: Pomagam
21 maj 20:34
Eta:
f(x) = x2 −6x +1 ...... czy taka jes funkcja?
czekam na odp.
21 maj 20:35
marysia: tak
21 maj 20:36
marysia: oj, sorki pomyliło mi sie...
21 maj 20:37
Eta: OK:
sprawdzamy czy x
w należy do tego przedziału
bo jeżeli należy to właśnie w wierzchołku paraboli jest wartość najmniejsza ,
bo ramiona paraboli skierowane do góry
zatem: x
w =
−b2a
to x
w =
62
czyli x
w = 3 i nie należy do danego przedziału:
więc liczymy teraz :
f(0) = 0
2 −6*0 +1 = 1
f( 1)= 1
2 −6*1 +1 = − 4
więc jaka wartość jest najmniejsza? ...... już widać

powodzenia!
21 maj 20:40