Fizyka
!!!!Dziuńka: FIZYKA
Mam taką prośbę−czy może ktoś mi napisać pod jakie wzory mam podstawić te zadania?
zad1;
Wózek o masie2kg jadący z prędkością0,6m/s zderza się z nieruchomym wózkiem o masie 4kg.Wózki
zczepiają się i jadą razem z prędkością 0,2m/s.Wykaż że pęd w tym zderzeniu jest zachowany.
Zad2;
Rakieta o masie 200.000kg w chwili początkowej znajduje się w spoczynku.Następnie startuje i po
10 sekundach porusza się z prędkością50m/s.załóż że w tym czasie masa rakiety nie zmienia
się:
a)o ile wzrasta pęd rakietyw ciągu pierwszych 10 sekund?
b)na podstawie wyniku z punktu 'a' oblicz siłę działającą na rakiete.
Zad3.
Kamień o masie 0,5kg obracany jest na końcu sznurka o długości 0,5 metra ,w ciągu każdej
sekundy wykonuje on 3 pełne obiegi.Oblicz:
a)szybkość kamienia
b)przyspieszenie dośrodkowe kamienia
c)siłę naciągu sznurka.
21 maj 13:48
Jakub: Zad1
Zadanie na zasadę zachowania pędu.
p
1 + p
2 = p
3
p
1 − pęd pierwszego wózka
p
2 − pęd drugiego wózka, w tym wypadku p
2 = 0 bo wózek jest nieruchomy
p
3 − pęd układu dwóch wózków p
3=(m
1+m
2)v
3
Pęd liczysz ze wzoru p = mv
Zad2
a) p = mv <− przyrost pędu
Zad3
a)
T =
13s − okres obiegu kamienia
| | 2πr | |
v= |
| − szybkość kamienia |
| | T | |
| | v2 | |
a = |
| − przyspieszenie dośrodkowe |
| | r | |
F = ma − naciąg (siła dośrodkowa) sznurka
21 maj 14:34
!!!!Dziuńka: Dziękuję bardzo( :−)
21 maj 14:49
!!!!Dziuńka:
w zadaniu 1 wyszło mi ze wzoru p=mv =1,2 [kgm/s] czy to jest dobrze


I jak napisać że pęd w
tym zderzeniu jest zachowany

? Z góry dziękuję
21 maj 15:21
21 maj 15:45
Jakub: Zad1
Liczysz p
1 + p
2 i p
3. Jak wyjdą te same liczby to piszesz, że pęd jest zachowany.
Zad2
| | p | |
Dlaczego nie bierzemy? We wzorze F= |
| za t wstawiasz to 10s |
| | t | |
21 maj 16:20
!!!!Dziuńka: w punkcje b bierzemy pod uwage
21 maj 16:28
!!!!Dziuńka: p1+p2=0,6 p3=1,2 więc nie jest zachowany pęd?
21 maj 16:34
Jakub: Dlaczego p1+p2 = 0,6?
Mamy p1 + p2 = 2*0,6 + 0 = 1,2kg*m/s
p3 = 1,2
Jak widać pęd jest zachowany. Zresztą specjalnego wyboru nie ma jak jest polecenie "Wykaż że
pęd w tym zderzeniu jest zachowany" to muszą wyjść równe.
Zad2
Tak. Czas się przydaje tylko w punkcie b
21 maj 16:38
!!!!Dziuńka: nie rozumiem dlaczego i skąd te 2*0,6 pęd drugiego wózka jest 0?
21 maj 17:43
Jakub: Na początku drugi wózek jest nieruchomy, więc jego v2=0, czyli p2 = m*v2 = 0.
Jak coś stoi to nie ma pędu, tylko jak się rusza to jest pęd. Jak w życiu.
21 maj 17:49
!!!!Dziuńka: już kumam WIELKIE DZIĘKI.Pozdrawiam
21 maj 17:58