trójkąty
czy ktoś jest w stanie pomóc...: 1. W trójkącie prostokątnym ABC, w którym kąt ∡C = 90o i BC < AC, poprowadzono prostą przez
wierzchołek C trójkąta, która przecina przeciwprostokątną w punkcie D takim, że AD : DB = 2 :1
Oblicz długość przeciwprostokątnej, jeśli BC = √3 cm i ∡DCB = 30o
2. W trójkącie dwa boki mają długość 12 cm i 3 cm, a kąt między nimi ma miarę 60o. Oblicz:
pole trójkąta
długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
długość promienia okrędu wpisanego w ten trójkąt.
3. W trójkącie ABC, w którym AC = BC = 15 cm i ∡C = 30o poprowadzono odcinek AD w ten sposób,
że D ∊ BC oraz pole trójkąta ADC jest dwa razy większe od pola trójkąta ABD. Oblicz AD
21 maj 18:20
Basia: Pomagam
21 maj 18:55
Basia:

|BC| =
√3
y=30
δ=90−30=60
β=90−α
|AD|=2*|BD|
z tw.sinusów
| sin30 | | sin(90−α) | |
| = |
| |
| |BD| | | |CD| | |
|CD| = 2|BD|*cosα
|CD|
√3 = 4|BD|*sinα
|CD| = 2|BD|*cosα
| | 4|BD|*sinα | |
2|BD|*cosα= |
| /:2|BD| |
| | √3 | |
sin
2α+cos
2α = 1
3sin
2α+4sin
2α = 3
7sin
2α = 3
sin
2α =
37
|AB|
√3 =
√3*
√7
|AB| =
√7
21 maj 19:13
Basia:
ad.2
a=3
b=12
γ=60
P =
12*a*b*sinγ
podstaw i policz
c wylicz z tw.cosinusów
21 maj 19:17
Estrella: Ile powinno wyjść c, bo ja sie ciągle gubie w obliczeniach i mi nie wychodzi.
5 wrz 20:11
Mila:

Zadanie 2)
c
2=3
2+12
2−2*3*12 *cos60
c
2=153−36
c
2=117
c=
√117=
√9*13
c=3
√13
dalej poradzisz sobie?
5 wrz 21:01
5 wrz 21:04