Funka kwadratowa f(x_= -2x^2 6x c .Najmniejsza największa..
Reggaerob: Funka kwadratowa f(x)= −2x2 + 6x + c przecina oś y w punkcie o współrzędnej 5. Zaznasz
największą , najmniejszą wartośc tej funkcji w przedziale <−1;2>.
Proszę o rozwiązanie bo takie podobne zadanie będę miał na zaliczenie semestru a nie za bardzo
umiem to rozwiązac.
Pozdrawiam :−)))
21 maj 18:53
Eta:
punkt przecięcia z osią OY to (0,c)
więc c = 5
to: f(x) = −2x2 +6x +5
teraz sprawdzamy czy xw należy do tego przedziału:
obliczamy xw = −b2a
xw= −6−4
xw= 32
zatem: xw€ <−1. 2> −−−−−−− ponieważ a = −2 <0
to wykres jest ramionami skierowany do dołu
więc w wierzchołku paraboli jest maximum( wartość największa)
czyli f( 32) = −2*(32)2 +6*32 +5 = ..... oblicz
i to będzie wartość największa
wartość najmniejsza
policz f( 2) = −2*22 +6*2 +5 =.......
policz f(−1) = −2*(−1)2 +6*(−1) +5=
i podaj która jest najmniejsza
21 maj 19:19
Reggaerob: Wspaniale teraz kumam o co chodzi.
Dziękuję Ci
ETA. Jak mogę Ci się odwdzięczyc ?
21 maj 19:27
Eta: Wyślij mi
21 maj 19:29
Eta: Zdaj dobrze egzamin

..... to mi wystarczy!
21 maj 19:30
Reggaerob: Ok do kiedys
21 maj 19:32
chuidaa: 2x2+6x−5
22 paź 16:07