Wyznacz ciag geometryczny/Oblicz sumę wszystkich liczb parzystych
potrzebuję pomocy<smutny>: Bardzo proszę kogokolwiek kto mógłby mi wytłumaczyć , naprowadzić mnie, jak rozwiązać te
zadania:
Zad.1.Oblicz sumę wszystkich liczb parzystych zawartych między liczbą 7 a liczbą 2005.
| | 1 | |
Zad.2.Wyznacz ciąg geometryczny(bn), jeżeli a1=−1 i a4=− |
| . |
| | 64 | |
Zad.3.Zbadaj monotoniczność ciągu:
Zad.4.Wyznacz ciąg arytmetyczny(a
n), jeżeli a
3=0 i a
15=−144.
Dziękuję za pomoc


21 maj 09:28
Damian: POMOGE

jaki jest warunek parzystości liczby

dalej
monotoniczność sprawdza sie tak
a
n+1 − po prostu do wzoru na a
n za n podstawiasz n+1
upraszczasz...
potem liczysz
a
n+1 − a
n i sprawdzasz czy
a
n+1 − a
n <0 jesli prawda to ciag maleje − jesli fałsz to ciąg rośnie
22 maj 15:45
potrzebuję pomocy<smutny>: Dziękuję za starania
22 maj 16:19
Pati: W ciągu geometrycznym a1=34 g=12 Oblicz S5
22 lut 16:19
Pati: Proszę pomóżcie mi
Liczby x−4,3,9 tworzą ciąg geometryczny.Oblicz x
22 lut 16:20
Roman: Pati, oto rozwiazanie dla Ciebie wyraz a1 to x−4, a2 to 3 i a3 9, wiadomo, ze jest to ciag
| | a2 | | a3 | |
geometryczny, wiec tak |
| = |
| , podstawiasz za a1, a2, a3 wyrazy powyzej |
| | a1 | | a2 | |
i mnozysz na krzyz, po wymnozeniu wyjdzie Ci tak:
9(x−4) = 9
9x − 36 = 9
9x = 9 + 36
9x = 45 /: 9 (dziele po to aby pozbyc sie liczby 9 z "iksa" i zeby zostal mi sam "iks")
x = 5
Odp. wyraz a
1 rowny jest 5, to tyle
22 lut 17:46