Fizyka.
Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!: W jakim czasie grzałką elektryczną o mocy 800W można zagotować 200g o temperaturze 20⁰C?
Przyjmij:
Cw= 4200 J/kg * °C (straty energii pomijamy)
21 maj 20:40
21 maj 20:51
Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!: nie wiem
21 maj 20:54
Jakub: m = 200g = 0,2kg
Δt = 100℃ − 20℃ = 80℃ <− różnica temperatur od początkowej do wrzątku
Energię potrzebną do zagotowania wody
E = c
w*m*Δt
Grzałka ma moc P=800W
w tym wypadku praca do wykonania W to energia jaką trzeba dostarczyć wodzie
| | W | | cw*m*Δt | |
t = |
| = |
| = policz |
| | P | | P | |
21 maj 21:18