do sprawdzenia
kinga_ag: Prosze o sprawdzenie czy te 2 zadania sa dobrze zrobione,nie wiem jak mnozyc, w jakiej
kolejnosci i wszystko inaczej mi wychodzi. :−( dziekuje.(buziaki)
oblicz pole Δ o bokach: a=5,b=6,c=9.
p=10
PΔ=√10(10−5)(10−6)(10−9)
PΔ=√10x5x4x1 = √200 = 14,14cm2
zadanie drugie
a=4,b=6,c=7
p=8,5
PΔ= √8,5x(8,5−4)(8,5−6)(8,5−7) = √8,5x4,5x2,5x1,5 = √143,43 = 11,97 cm2
21 maj 15:25
Jakub: Stosujesz wzór Herona. Na początku liczysz połowę obwodu i podstawisz do wzoru. Kolejność
mnożenia jest obojętna (mnożenie jest przemienne). Po prostu po kolei mnożysz te liczby.
Jak dla mnie to błędu nie ma.
21 maj 15:34
kinga_ag: dzieki ,tak przepisze :−)
21 maj 19:19