Prosze pomóżcie mi!!!
Daria: Równania i nierówności kwadratowe
1.Rozwiąż równanie:
a). x2 + 3x − 10 = 0
b). x2 − 4x + 4 = 0
c). x2 − 3x + 5 = 0
d). 3y2 + 5y + 2 = 0
e). y2 + 8y + 16 = 0
f). 4y2 + 2y + 1 = 0
g). 2x2 − x + 5 = 0
h). x2 −10x + 25 = 0
21 maj 09:41
21 maj 11:15
Magda: a)
a=1 b=3 c=−10
Δ=b2−4ac
Δ=9+40
Δ=49
√Δ=7
x1=−b−√Δ/2a
x1=−5
x2=−b+√Δ/2a
x2=2
21 maj 11:36
Bogdan:
Magdo, po co trzy razy powtarzasz znak Δ, wystarczyło napisać: Δ = 9 + 40 = 49. To jest
tylko działanie rachunkowe. Podobnie wystarczyło raz napisać x1 oraz x2.
W rozwiązaniu nie potrzeba podawać wzorów. Po za tym, wzory, które podałaś na x1
i x2 nie są poprawnie zapisane.
21 maj 11:42
Magda: dzięki ale dlaczego niepoprawnie
21 maj 11:46
Magda: tzn 2a powinno być pod kreską ułamkowa tak o to chodzi

ja nie wiem jak to zapisać
jednoczesnie w działaniu pierwiastek i ułamek
21 maj 11:47
Bogdan:
Liczniki i mianowniki piszemy w nawiasach, Twój zapis można tak odczytać:
| | −b − √Δ | |
Powinno być tak: x1 = (−b − √Δ) / 2a lub tak: x1 = |
| . |
| | 2a | |
Skorzystaj z instrukcji podanej z lewej strony pola pisania,
szczególnie z
Kliknij po więcej przykładów
21 maj 12:21
Daria: Dzięki
21 maj 12:24
Magda: tak wiem sorki

ale mam nadzieję że daria wzory zna
21 maj 12:43