POMOCY!
zizou555: Suma dlugosci dwoch bokow trojkata jest rowna 19cm,a jego pole wynosi 36cmkw.Promien okregu
wpisanego w ten trojkat wynosi 2cm,a promien okregu opisanego na tym trojkacie wynosi
1058.Oblicz dlugosci tego trojkata.
21 maj 19:56
AS: Wartość R mnie się nie podoba.
Dane: a + b = 19 , P = 36 , r = 2 , R = 1058 (?)
Wzór na pole
P = 0.5*a*b*sinγ
z tw. sinusów c/sinγ = 2*R ⇒ sinγ = c/(2*R) wstawiam do P
P = 0.5*a*b*c/(2*R) = a*b*c/(4*R)
a*b*c = 4*P*R równanie 1
−−−−−
r = P/p p połowa obwodu
r = 2*P/(a + b + c)
a + b + c = 2*P/r równanie 2
−−−−−
ponieważ z tematu wiemy że a + b = 19 ⇒ 19 + c = 2*P/r ⇒ c = 2*P/r − 19
mamy wyliczone c
pozostaje rozwiązać układ równań
a + b = 19
a*b = 4*P*R/c (równanie 1)
22 maj 11:34