Oblicz długość krawędzi w czworościanie foremnym
bnegbeuio:
Pole powierzchni czworościanu foremnego jest równe 72√3. Oblicz długość krawędzi tego
czworościanu.
21 maj 23:36
Eta:
Co to jest czworościan foremny?
Czekam na odp.
21 maj 23:41
Eta:
I co? ..... chcesz gotowca? tak?
Czworościan foremny , to ostrosłup ,którego ściany i podstawa
są trójkątami równobocznymi
więc Pc= 4*P
Δrównob.
to ;
P
c = 4*
a2√34
to P
c = a
2√3 ..... po skróceniu liczby 4
więc a
2√3 = 72
√3
to: a
2 = 72 => a=
√72 =>
a = 6√2
Miłych snów o matematyce
21 maj 23:58