PROSZĘ O POMOC
Nina1: Oblicz pole powierzchni całkowitej prawidłowego czworokątnego ostrosłupa w którym dane są;
Długość krawędzi krawędzi podstawy a=6cm, natomiast długość krawędzi bocznej b=10cm
Bardzo proszę o rozwiązanie zadania całkowicie, jeżeli mogę prosić to nie wzorami
21 maj 18:26
Basia:
Podstawa to kwadrat o boku a=6.
Każda ściana boczna to trójkąt równoramienny o podstawie a=6 i ramionach b=10
Pc = Pp+4*Pściany bocznej
to już chyba potrafisz policzyć
21 maj 18:31
Nina1: Tak. Nie wiem jak mam Ci podziękować. Naprawdę dzięki;−)
21 maj 18:34
Basia: Tylko rozwiązując samodzielnie do końca. To cieszy gdy krótkie wskazówki pomagają.
21 maj 18:43