pomóżcie mi!! Proszę...
Gosiaczek: obwód prostokąta wynosi 24 a stosunek jego boków wynosi 1:3 oblicz pole tego prostokąta oraz
długość jego przekątnej
21 maj 19:33
Basia: Pomagam
21 maj 19:39
Basia:

Zapisz przy pomocy liter
a i
b obwód prostokąta.
ab = ? (napisz)
czekam
21 maj 19:41
Gosiaczek: nie wiem
21 maj 19:56
Gosiaczek: =3?
21 maj 19:57
Basia: Co to jest obwód ?
21 maj 19:58
Gosiaczek: 2a+ 2b to jest obwód
21 maj 20:00
Basia: Dobrze. Czyli
2a+2b=24 /:2
a+b = 12
−−−−−−−−−−−−−−−−−
ab = 13
b*1 = a*3
b=3a
−−−−−−−−−−−−−−−
rozwiąż układ równań
21 maj 20:13