wielomiany
julia: Wielomiany W(x)=ax(x+b)2 i V(x)=x3 + 2x2 są równe. Oblicz a i b. Pomocy....
21 maj 20:48
Basia:
W(x) =ax(x2+2bx+b2) = ax3 + 2abx2 + ab2x
V(x) = x3 + 2x2
stąd:
a=1
−−−−−−−−−
2ab=2
2*1*b = 2
b=1
−−−−−−−−−−−
ab2=0
1*12=0
1=0
sprzeczność
te wielomiany nie mogą być równe
chyba, że źle przepisałaś V(x)
21 maj 21:09
Basia:
W(x) =ax(x2+2bx+b2) = ax3 + 2abx2 + ab2x
V(x) = x3 + 2x2
stąd:
a=1
−−−−−−−−−
2ab=2
2*1*b = 2
b=1
−−−−−−−−−−−
ab2=0
1*12=0
1=0
sprzeczność
te wielomiany nie mogą być równe
chyba, że źle przepisałaś V(x)
21 maj 21:09
a nulka: nom zle, na końcu wielomianu V(x) ma byc jeszcze + x
21 maj 21:10
Basia: no to a=1 i b=1
21 maj 21:14
a nulka: dziekuje
21 maj 21:16
cx:
21 maj 21:20