matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 2.4.2009
Zadania
Odp.
10
monika:
kubek mający kształt walca o średnicy podstawy 8 cm i wysokości 10 cm jest w 90% wypełniony wodą.wkładamy do niego cztery sześcienne metwlowe kostki ,każda o krawędzi 2
1
matma:
Punkty A= ( 1,−11) i B= (10,2) sa wierzchołkami rombu ABCD . Prosta k o równaniu x +7y − 24=0 zawiera jedna z przekatnych tego rombu . Sprawdź ,którą przekątną zawiera prosta k
1
gosia:
błagam niech ktoś sie odezwie mam to zadanie na jutro:(
1
matma:
Dwie wysokości trójkata ABC ,gdzie a=(−2,−3) ,zawarte sa w prostych o równaniach x−2=0 i 2x+3y −1=0 .Oblicz współrzędne pozostalych wierzchołków trójkata. Rysunek mam , wiem ze
7
gosia:
ile metrów sześciennych gazu mieści sie w rurze o długości 1 km i średnicy wewnętrznej równej 50 cm
7
Basiaaa:
wiedząc ze log
15
5=a oblicz log
15
75 i log
15
17
√
5
8
basia09:
idziesz na rynek, patrzysz jest masło.Pierwsze w cenie 3 zł drugie po 5 zł, a trzecie po 10 zł.Jaka jest średnia cena masła?Masła są takie same...i uprzedzam nie jest to
1
Paweł:
Jakubie
! Mam propozycję aby np przy zadaniach z kombinatoryki umieścic link do strony z
25
gimigis:
proszę o pomoc,rozumiem to, ale nie zawsze chce mi wyjść... gimigis: rozwiąż równanie: a.3−x4x2+4x+1 − 5x2x+1 = 0 b.x+5x−4 + 3x = 36x2−4x c.xx+2 − 12−x = 4x2−4
4
kasiek:
W cukierni w sześciennych pudełkach o a=10cm .pudełka pakuje sie po 12 sztuk w prostopadłoscienne paki. ilosc papieru jaką sie zużywa jest o połowę wieksza od pow. tej
6
kas:
rok temu wiek asi to 75% wieku wojtka, a za 4 lata od dzis wiek asi bedzie stanowil 80% wieku wojtka. ile lat ma dzis Asia a ile wojtek?
0
Karolcia:
oblicz pole i obwód trapezu przekątnych długości 4 i 10.
2
Karol:
jakie pole ma trójkąt równoboczny o wysokości 6√3?
1
gimigis:
rozwiąż równanie: a.
3−x
4x
2
+4x+1
−
5x
2x+1
= 0
1
Karolina:
jaki obwód ma trójkąt prostokątny równoramienny o polu równym7?
0
zuzia:
podane sa dlugosci bokow 5,12.13 oblicz ,ktore z wyrazen mawieksza wartosc tgαrazyp(1−cos kwadratβ)+sinα, czy tgβ razyp(1−coskwadratα)+sinβ
1
Karolina:
oblicz miary katów trapezu równoramiennego,w którym jeden z katów ma miarę 8 razy wieksza niż inny kąt
6
XeloX:
proszę was pomoc mi udzielić bo ja się głupie
2
Przemek:
Zbadaj czy wśród wyrazów ciągu są liczby naturalne.
0
zuzia :
pomozcie dane sa długosci bokow trojkąta prostokatnego 3,4,5.oblicz wartosc funkcji trygonometrycznych obu kątów ostrych tego trojkata proszę pomocy
2
krossa:
W pudełku są trzy kule białe i pięć kul czarnych. Do pudełka można albo dołożyć jedną kulę
1
alex:
oblicz długosc przekątnej rombu i miary jego kątów ,jezeli bok jest rowny 13cm,a krótsza przekątna 10 cm pomocy
4
krossa:
W pudełku są trzy kule białe i pięć kul czarnych. Do pudełka można albo dołożyć jedną kulę
2
Marta:
suma miar sześciu kątów pewnego siedmiokąta jest równa 500 stopni.Jaką miarę ma siódmy kąt?
6
bardzo prosze o poomc w zadaniu;):)):
z klasy,liczacej dziesiec dziewczat i czternastu chlopcow wybieramy losowo trzyosobowa delegacje.oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia z w sklad delegacji wejda;
10
rafal2009:
Jeżeli od danej liczby odejmiemy jej odwrotnosc, to otrzymamy 9/20. Wyznacz tę liczbę...
5
alex:
pomóżcie w trójkacie równoramiennym długość podstaw wynoszą 12cm i 16 m.Jeden z kątów trapezu ma miare 45 stopni.Oblicz wysokość i ramię trapezu oraz miarę kąta rozwartego .
5
monbie:
dla jakich wartości parametru p podana nierówność spełniona jest dla każdej liczby rzeczywistej
4
monbie:
dla jakich argumentów funkcja y= − √2+ √6 przyjmuje wartości równe co najwyżej √3
1
alex:
w trójkącie abc kąt acb jest prosty,mając dane długości dwóch boków trójkąta,oblicz długośc trzeciego boku i miary kątów ostrych tego trójkąta,gdy: ab=2cm,ac=p(3)
3
Pavel2_2:
1
1
b
(
n+1)− b
(
n)=
−
= I teraz pytanie; Dlaczego po znaku "=" ma być
n+2
n+1
n+1−(n+2)
(n+2)(n+1)
Proszę o odpowiedź
7
zuzia:
oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α wiedząc ze cos=jedna czwarta
2
Matematyka:
oblicz pole trapezu prostokątnego , w którym długość podstawy ma 8 a ramiona odpowiednio 3 oraz 7
3
kijeq:
Z prostokąta (30x50cm) w rogach wycięto identyczne kwadraty. Następnie z otrzymanej figury złożono pudełko bez przykrywki. Wyznacz bok wyciętego kwadratu, tak aby pole
1
zuzia:
dane sa dlugosci bokow trojkąta prostokątnego3,4,5.oblicz wartosc funkcji trygonometrycznych obu kątów ostrych tego trójkąta
2
Tomasz:
Ładnie Proszę o odpowiedz : stosunek objętości brył jest równy skali podobieństwa do kwadratu czy sześcianu
2
ewelina:
lim(1−
1
2X
)
x+5
1
łukasz:
równoległobok ABCD obraca się wzdłuż boku BC. oblicz ibjętość i pole powierzchni powstałej bryły
6
Martyna:
Oblicz pole i obwód następujących figur : a) trójkąta równobocznego, którego bok ma długość 12 cm
4
Marta:
zapisz wzór który pozwala obliczyć pole koła P, gdy dany jest jego obwód L.
3
Elli:
a) tgx = 1 b) tgx = 0
4
Marta:
jakie pole ma trójkąt równoboczny o wysokości 3√3?
8
Marta:
suma miar sześciu kątów pewnego trójkąta jest równa 500 stopni.Jaką miarę ma siódmy kąt?
2
t@mi:
koszt wykonania stolu i szafy wynosi 1600 zl. zesprzedazy uzyskano laczny zysk w wysokosci 9%. Szafe sprzedano z zyskiem 22%, natomiast sprzedaz stolu przyniosla strate
2
t@mi:
dany jest wielomian w(x)=(x−1)
3
−5x+7 zapisz go w postaci iloczynu czynnikow liniowych i wyznacz jego miejsce zerowe.
9
Przemek:
3
n+1
+4
n+1
a
n
=
3
n
+4
n
6
t@mi:
x≥
2
x
−1 /*x x
2
≥2−1x
1
martadella:
Do akwarium z prostokątną podstawą o wymiarach 70 cm na 30 cm uczniowie włożyli dwukilogramowy kamień .
4
t@mi:
korzystajac ze wzoru cos(90*−α)=sinα, oblicz; cos
2
25*+cos
2
45*+cos
2
55*+cos
2
65* *−stopnie
7
Jestem hardcorem...xD:
Rozwiąż równania: 1)(x
2
+x+2)(x
2
+x−2)=32
7
member :
Punkty A= (5,−2) i B= (17,2) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o kącie prostym przy wierzchołku A. Wierzchołek C należy do prostej o równaniu y=2x+3
2
Aneta:
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego, w którym długość krawędzi jest równa 5cm.
1
Rowni:
jak to dobrze narysować za pomocą cyrkla i linijki Podaj konstrukcję stycznej do okręgu przechodzącej przez dany pkt P leżacy poza okręgiem
3
fat:
prosze o pomoc Cn=
2
n
3
1
fat:
prosze o pomoc Cn=
2
n
3
2
fat:
6
wjmm:
Proszę o wytłumaczenie dwóch zadań.
6
member :
Punkty B=(10,3) i C=(7,10) są wierzchołkami trójkąta ABC. Punkt S=(2,5) jest środkiem boku AB. Znajdź równanie symetralnej boku AB
0
Jaaaaaaaa:
Log a
3
+ log b
3
− log c
6
3
Ojjjjjjjj:
Log a
3
+ log b
3
− log c
6
3
matma:
podaj liczbe rozwiazan rownania m
2
+ ||x−3|−3| = 3 w zaleznosci od parametru m.
8
matura_z_matematyki:
Witam
8
,monia:
odleglosc miedzy K a C w lini prostej wyosi 225km .oblicz jaka bedzie odleglosc miedzy tymi miastami na mapie w skali 1 ; 200 000
0
Ojjjjjjjj:
log
5
{10
√
10
}/ {
4
√
0,2
}
1
mich0019:
podstawy trapezu mają długości 10 i 6. Suma miar kątów wewnętrznych czworokąta przy dłuższej podstawie jest rowna 90 . oblicz długości odcinak łączącego ŚRODKI PODSTAW.
1
Floyd:
Średniej klasy koszykarz na treningu rzutów osobistych ma do dyspozycji cztery rzuty i kończy trening, gdy trafi 2 razy.
17
systa:
Witam. będę wdzięczna jak mi ktos wyjaśni jesli mam przykład :
14
Ojjjjjjjj:
25 log
5
10
√
10
/
4
√
0,2
1
jakkie:
jaka jest skala map,na ktorej jednemu hektarowi odpowiada kwadrat o boku 1cm.
2
maro:
Wiedząc, ze tgα=1/3 oblicz sinα i cosα.
3
syl:
dany jest wielomian Q(x)=2x
3
−3x
2
−3x+d a) liczna jest jest pierwiastkiem tego wielomianu. oblicz d
9
syl:
rozwiąż nierównośc 2
32
−32
2
/2
16
+32*x>2
10
−2
21
. podaj najmneijszą liczbę całkowitą spełniającą tę nierówność.
6
Cwiekk:
Oblicz pole powierzchni działki prostokątnej wiedząc ze obwód wynosi 140m ,a długości boków i przekątnej tworzą ciąg arytmetyczny.
5
t@mi:
w ukladzie wspolrzednych dana jest prosta k ktora przechodzi przez pkt A(2,0) B(5,4) oraz punkt C nie nalezacy do prostej k, C(−4,2). Oblicz odległosc punktu C od prostej k.
3
Aga:
http://matematyka.pisz.pl/forum/12801.html bardzo prosze o pomoc..
0
Aga:
Najdłuższa przekątnagraniastosłupa prawidłowego sześciokątnego tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60. Wiedząc, że podstwaę graniastosłupa można wpisac w koło o promieniu
0
Aga:
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkatny, którego wysokość wynosi 8cm i tworzy z płaszczyzną ściany bocznej kąt α taki, że sinα=3/5. Oblicz pole powierzchni całkowitej
0
art:
Prawdopodobieństwo wylosowania złej puszki z partii wynosi 0,3. Zakupujemy 5 puszek pochodzących z tej partii. Znajdź rozkład prawdopodobieństwa liczby złych puszek z
11
art:
W grupie studenckiej jest 3 razy wiecej studentek niz studentow. Prawdopodobienstwo zaliczenia sesji przez studentke wynosi 0,7, natomiast przez studenta 0,5. Jakie jest
0
Aga:
W walec wpisano kulę. Oblicz objetosc i pole powierzchni całkowitej walca, jezeli pole powierzchni bocznej walca wynosi 36π.
4
Aga:
Szklanka ma kształt walca o wysokości h=10cm, a promień podstawyr=3cm. Do jakiej maksymalnie wysokoći szklanki mozna nalać soku aby mozna było jescze wrzucić trzy kulki
4
Aga:
W kulę o promieniu 13 wpisano walec. Obliocz objętość walca, jeślei jego wysokość wynosi 10.
6
Aga:
Przetopiono metalową kulę o promieniu 10cm oraz metalowy stożek, w którym średnica i wysokosć mają długoci odpowiednio 16 cm i 12 cm. ?Następnie z otrzymanego stopu wykonano
11
Aga:
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt ABC, w którym |AC|=2 miara kąta CAB wynosi 60 a kąta ABC 45. Przekątna ściany bocznej o największej powierzchni tworzy z
1
jolcia3112:
Na placu zabaw postanowiono wydzielić prostokątny, ogrodzony teren do zabawy dla małych dzieci. Wiedząc, że do wykorzystania na ten cel jest siatka długości 27 metrów i że w
8
Vakabey:
Witam mam problem z pewnym zadaniem ktorego prawdopodobnie nie da sie zrobic poniewaz jest za malo danych ale lepiej zapytac
1
Scorpio:
chodzi o te zadania. potrzebuje po 1 wybranym przykladzie z kazdego zadania.
1
MONBIE:
NAPISZ WZÓR FUNCJI KWADRATOWEJ W POSTACI OGÓLNEJ WIEDZĄC ZE PARABOLA MA WIERZCHOŁEK W PUNKCIE W=(1,−4) ORAZ A=1/2
37
Seba:
W ostrosłupie czworokątnym prawidłowym wysokości przeciwległych ścian bocznych poprowadzone z wierzchołka ostrosłupa mają długości h i tworzą kąt o mierze 2α.Oblicz
1
MONBIE:
PRZEKSZTAŁĆ WZÓR FUNKCJI Y=X KWADRAT +2X DO POSTACI ILOCZYNOWEJ
2
art:
Z dwóch miejscowości A i B odległych o 135km wyjeżdżają naprzecciw siebie dwaj kolarze. Jeden jedzie ze średnią prędkością 20km/h, drugi − 25km/h. Po jakim czasie się spotkają?
5
Uczeń:
http://fotowrzut.pl/MARMBDG1N9
1
Zuzka:
GRANIASTOSŁUP
1
kinga:
Prosze o pomoc w układzie wspólrzednych sa dane dwa punkty A(−2,2) i B(4,4)
3
sara:
Czy ktoś jest w stanie pomóc przy następujących zadaniach z fizyki
3
Serducho...:
Rizwiąż równanie:
1
2
−
=1
x+2
x−1
0
Serducho...:
Pomozcie........
2
Ania:
pomoże ktoś
W ostrosłupie czworokątnym prawidłowym wysokości przeciwległych ścian bocznych poprowadzone z wierzchołka ostrosłupa mają długość h i tworzą kąt o mierze 2