Eta:
Narysuj ten trapez ABCD
IABI= 10 ICDI= 6 kąty : < A + <B = 90
o
przedłuż ramiona trapezu , punkt przecięcia tych przedłużonych
ramion oznacz E
zatem kąt <E = 90
o
środek podstawy AB oznacz F
środek podstawy DC oznacz G
długość odcinka łączącego środki podstaw to
I FGI = ?
widzisz ,że
IFGI= IEFI − IEGI
trójkąt ABE −−− jest prostokątny,promień okręgu opisanego
na tym trójkącie to I EFI =
12 IABI = 5 ( bo AB −− przeciwprostokątna
podobnie: trójkąt DCE też prostokątny
i promień okręgu opisanego na nim jest: IEGI=
12IDCI= 3
bo DC − przeciwprostokątna
podstawiając do
IFGI = IEFI − IEGI
otrzymamy
IFGI = 5 − 3 = 2
odp:
IFGI = 2