Wyznacz tę liczbę...
rafal2009: Jeżeli od danej liczby odejmiemy jej odwrotnosc, to otrzymamy 9/20. Wyznacz tę liczbę...
2 kwi 21:04
Bogdan:
x − 1x = 920
2 kwi 21:06
Bogdan:
Pomnóż to równanie obustronnie przez 20x
2 kwi 21:06
rafal2009: wielkie dzięki. pozdrawiam
2 kwi 21:07
rafal2009: to jak to będzie
2 kwi 21:08
Bogdan:
To wiesz, czy nie wiesz, co dalej zrobić?
2 kwi 21:10
rafal2009: Bo nie mogę dojść
2 kwi 21:10
rafal2009: nie wiem...
2 kwi 21:11
Bogdan:
Po wymnożeniu przez 20x otrzymujemy:
20x2 − 20 = 9x
Uporządkuj, zastosuj Δ
2 kwi 21:13
rafal2009: ok. już dalej wiem wielkie dzięki za pomoc...
2 kwi 21:14
kla: otrzymasz równanie
20x
2 − 20 = 9x
20x
2 −9x − 20=0
rozwiąż to równanie
2 kwi 21:15