Jutro sprawdzian, a mi jeszcze dwa zostały do rozkminienia:
1. Wierzchołki trójkąta równobocznego ABC są punktami paraboli y=−x2+6x. Punkt C jest
jej wierzchołkiem, a bok AB jest równoległy do osi Ox. Wyznacz współrzędne A i B.
2. (na tym mi najbardziej zależy) Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmentycznego
(an) wyraża się wzorem s=2n2+n, n≥1. Oblicz sumę 50 początkowych wyrazów tego ciągu o
numerach parzystych: a2+a3+a4+...+a100
| (pierwszy+ostatni) | ||
postaci tego wzoru: | ||
| 2 razy ilosc wyrazów |
| 7+399 | ||
S = a2 + a10050 = | = 203 * 50 = 10150 | |
| 50 |
| a2 + a100 | 7 + 399 | |||
S = | * 50 = | * 50 = 203 * 50 = 10150 | ||
| 2 | 2 |


!
Super
( zadania info
) dobry jesteś
, wiem, że jestem [Pozdro dla google.pl] xD
]