Rozwiąż równania
Elli: a) tgx = 1
b) tgx = 0
c) ctgx = −√3
d) ctgx = 0
e) ctgx = −1
f) ctgx = √3
Proszę o pomoc!
2 kwi 20:04
Mickej: | | sinx | |
a) tgx= |
| więc dziedzina cosx≠0 |
| | cosx | |
| sinx | |
| =1 mnożymy przez cosx |
| cosx | |
sin=cos podnosimy do
2
sin
2=cos
2 korzystamy z jedynki trygonometrycznej
2sin
2=1
sin
2=1\2
sin=
√1\2 lub sin=−
√1\2
kazde następnie podobnie ale jest tysiące sposobów na to
2 kwi 20:10
ksalk: Odpowiedzi daje w radianach
b) x = k*π , k ∈ C
| | 5π | |
c) x = |
| + k*π , k ∈ C
|
| | 6 | |
| | 3π | |
e) x = |
| + k*π , k ∈ C
|
| | 4 | |
chyba jest ok ; )
2 kwi 20:30
Elli: Dzięki wszystkim za pomoc
2 kwi 22:02