działania na potęgach
syl: rozwiąż nierównośc 232−322/216+32*x>210−221 . podaj najmneijszą liczbę
całkowitą spełniającą tę nierówność.
2 kwi 15:34
tim: Zapisz w postaci ukłamka U { }{ }, bo nie wiadomo co jest ułamkiem...
2 kwi 15:39
2 kwi 15:43
tim: Metoda kalkulatorowa:
4294966272
−−−−−−−−−−−−−−−− x = 65504x
65568
210 − 221 = − 2096128
65504x > −2096128
x > −32
Najmniejszą liczbą całkowitą spełniającą ten warunek jest −31.
2 kwi 16:12
syl: ale to trzeba z dzialan na potegach
2 kwi 16:30
Eta:
To działamy na potęgach:
| 232 − 210 | |
| *x >210( 1 − 211)
|
| 216+25 | |
| 210(222 − 1) | |
| *x > − 210(211 −1 )
|
| 25(211+1) | |
z rozkładu na a
2 − b
2 = (a −b)(a+b) i skróceniu 2
5
mamy:
| | 25(211 − 1)(211 +1) | |
|
| *x > − 210( 211 −1)}
|
| | (211+1) | |
skracamy (2
11+1) i 2
5
mamy:
(2
11 − 1)*x > − 2
5 ( 2
11− 1) dzielimy przez ( 2
11 − 1)
mamy: x > − 2
5
czyli
x > −32
wynik taki sam jak u
tima
2 kwi 16:56
tim: | | 210(...) | |
No właśnie.. ja doszedłem do kroju |
| i nie wiedziałem co dalej  |
| | 25(...) | |
Witamy
Eta!
2 kwi 16:59
Eta: Witam tim
2 kwi 17:19
tim: Co za orientacja
2 kwi 17:20
tim: Co za prędkość

<fjuuuuu>
2 kwi 17:20