w
Zuzka:
GRANIASTOSŁUP
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa prawidłowego:
a)czworokątnego o krawędzi podstawy 4 i wysokości 8
b)trójkątnego o krawędzi podstawy 3 i wysokości 7
c)sześciokątnego o krawędzi podstawy 2 i wysokości 9
2 kwi 07:39
tim: P
p graniastosłupa = 2 P
podstawy +
n * P
ściany n − ilość ścian
V = P
podstawy * H
a) podstawą jest kwadrat o boku 4 (P = a
2)
| | a2√3 | |
b) podstawą jest trójkąt równoboczny o boku 3 (P = |
| ) |
| | 4 | |
| | a2√3 | |
c) podstawą jest sześciokąt foremny o boku 2 (P = 6 |
| ), gdyż dzielimy |
| | 4 | |
sześciokąt na 6 trójkątów równobocznych.
2 kwi 09:02