romb
alex: oblicz długosc przekątnej rombu i miary jego kątów ,jezeli bok jest rowny 13cm,a krótsza
przekątna 10 cm pomocy


tim: Nie wiem, czy nie za późno, ale ok.
bok − a − 13cm
przekątna − d
1 − 10cm
przekątna − d
2 − x cm
Jak podzielisz romb przekątnymi powstaną ci 4 trójkąty prostokątne o bokach: a,
Po obliczeniach: d
2 to 24.
Kąty:
Bierzemy sobie spowrotem ten trójkąt prostokątny i liczymy np. tg α
/|
/ |
/ |
/ |
/ | a = 12
/ |
/α___ |
b = 5
α = 67,5
Kąt rozwarty ma dwa razy większą miarę,,czyli ma 135
O.
Kąt ostry w rombie ma 45 stopni.