pytanie na myślenie:)chodzi o statystke
basia09: idziesz na rynek, patrzysz jest masło.Pierwsze w cenie 3 zł drugie po 5 zł, a trzecie po
10 zł.Jaka jest średnia cena masła?Masła są takie same...i uprzedzam nie jest to
sześć..moze znajdzie się jakiś statystyk co pomyśli, bo z jakiegoś powodu nie możemy
obliczyć średniej arytmetycznej
2 kwi 22:38
6B: to 6
2 kwi 22:51
smalec:
zależy jaką wagę mają te kostki masła?
2 kwi 22:58
smalec:
takie same to nie musi oznaczać
wagi
tylko np: masło extra
2 kwi 23:03
basia09: mase maja taka samą..a 6 to nie jest
6 kwi 16:43
M.: dlaczego to nie jest 6? tak jest w odp?
6 kwi 16:44
tim: Jeżeli są identyczne, ważą tyle samo, to wyjdzie 6
6 kwi 16:46
tim: No chyba, że
a) jest 4 masło
b) jest po więcej maseł z danego rodzaju
c) inne..
6 kwi 16:52
Basia: Jeżeli nie mają takiej samej wagi trzeba obliczyć średnią ważoną.
Przy takiej samej wadze średnia ważona=średniej arytmetycznej.
I jaka średnia cena ? Za kostkę, za kilogram ?
Może być również tak, że liczba kostek tego po 3 złote = n1, liczba kostek tego po 5
=n2,
liczba kostek tego po 10 =n3
Wtedy średnia cena kostki też nie jest średnią arytmetyczną, ale ważoną.
6 kwi 16:58