walec wpisany w kulę.
Aga: W kulę o promieniu 13 wpisano walec. Obliocz objętość walca, jeślei jego wysokość wynosi
10.
2 kwi 12:02
Bogdan:
Narysuj okrąg, a w nim prostokąt, którego wierzchołki leżą na okręgu, zaznacz przekątne
tego prostokąta. Zobaczysz trójkąty prostokątne, w których przeciwprostokątne mają
długość 13, jedna przyprostokątna ma długość 5 (połowa wysokości prostokąta), druga
przyprostokątna ma długość r, r to długość promienia podstawy walca.
Z twierdzenia Pitagorasa wyznaczysz r.
2 kwi 12:14
Aga: czyli r=12, a objętość walca=1440 Pi?
2 kwi 12:26
Bogdan:
Dobrze, V = 1440π
Nad polem, w którym piszemy jest pasek z przyciskami, jest tam π i inne symbole.
2 kwi 12:28
Aga: dziękuję bardzo
2 kwi 12:31