Znajdź równanie symetralnej boku AB- geometria analityczna
member : Punkty B=(10,3) i C=(7,10) są wierzchołkami trójkąta ABC. Punkt S=(2,5) jest środkiem
boku AB. Znajdź równanie symetralnej boku AB
| | 1 | | 1 | |
wyliczyłem prostą BS: y= − |
| x+5 |
| |
| | 4 | | 2 | |
symetralna jest prosta prostopadła do prostej BS a więc będzie zachodził warunek a2 x a1=
−1
i dalej nie wiem jak mam rozwiązać ( punkt A = (−6,7), ale to chyba się nie przyda )
proszę o pomoc
2 kwi 17:36
member :
3 kwi 15:44
member : 
4 kwi 18:26
Basia:
sym.AB: y=4x + b
i przechodzi przez punkt S(2,5)
5 = 4*2 + b
b = −3
sym.AB: y = 4x − 3
(pod warunkiem, że równanie pr.BS = pr.AB jest dobre, bo nie sprawdzałam)
4 kwi 18:34
member : Basiu, dziękuję bardzo, przynajmniej z taką podpowiedzią przedwieczór będzie udany. Dobry
z Ciebie człowiek =) Pozdrawiam serdecznie
4 kwi 18:50
Basia: Dziękuję za dobre słowo. Miło je czasem usłyszeć.
4 kwi 18:54
member : Są ludzie i ludziska, są tu tacy którzy docenią , są również tacy którzy chcą załatwić
tylko swój interes i najważniejsze; są Ci którzy chcą... chcą pomagać.
4 kwi 18:57
lol: →→→chuj
10 sty 20:00