matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wiedząc, ze tgα=1/3 oblicz sinα i cosα.
maro:
Wiedząc, ze tgα=1/3 oblicz sinα i cosα.
2 kwi 16:14
ja:
korzystasz z jedynki trygonometrycznej czyli: sin
2
α+cos
2
α=1 oraz z
sinα
tgα=
cosα
2 kwi 16:26
ja:
powstaje Ci uklad rownan: sin
2
α+cos
2
α=1 i
sinα
1
=
cosα
3
2 kwi 16:27