geometria analityczna
matma: Dwie wysokości trójkata ABC ,gdzie a=(−2,−3) ,zawarte sa w prostych o równaniach x−2=0 i
2x+3y −1=0 .Oblicz współrzędne pozostalych wierzchołków trójkata. Rysunek mam , wiem ze
ciezko bedzie to wytlumaczyc slownie , ale prosze o pomoc.
2 kwi 23:43
Basia: Punkt A nie należy do żadnej z tych prostych (sprawdź to !) czyli mamy równania wysokości
BB1 i CC1.
BB1: x−2=0
CC1: 2x+3y−1=0
pr.AC jest prostopadła do BB1; napisz jej równanie
pr.AB jest prostopadła do CC1; napisz jej równanie
B jest punktem wspólnym pr.AB i pr.BB1; rozwiąż układ równań
C jest punktem wspólnym pr.AC i pr.CC1;rozwiąż układ równań
3 kwi 23:30