wartośc bezwzgledna
matma: podaj liczbe rozwiazan rownania m2 + ||x−3|−3| = 3 w zaleznosci od parametru m.
2 kwi 17:25
Mickej: pomagam
2 kwi 18:55
Mickej: takie zadania najlepiej robić na podstawie wykresu przenieśmy to co poza wartością
bezwzględną na prawą stronę i uzyskamy
||x−3|−3| = 3−m2 no i teraz jedziemy
machaj wykres krok po kroku
y=x−3 następnie przekształcamy
y=|x−3| ten wykres uzyskujemy po przez odbicie względem osi OX wszystkiego co poniżej
czyli ujemne następnie kolejny krok
y=|x−3|−3 obniżamy cały wykres o 3 jednostki w dół kolejno
y=||x−3|−3| znowu odbijamy to co poniżej osi OX nasz wykres będzie miał postać litery W
no i teraz odczytujemy rozwiązania z wykresu
0 rozwiązań dla −m2+3<0
2 rozwiązania dla −m2+3=0 i −m2+3>3
3 rozwiązania dla −m2+3=3
4 rozwiązania dla 0<−m2+3<3
oczywiście to musisz już sam sobie dokończyć
2 kwi 19:03
matma: dzięki wielkie , rozrysuje to sobie i juz poradzę .. naprawde dzieki
2 kwi 19:25