zadanie dla 3 klasy gim
martadella: Do akwarium z prostokątną podstawą o wymiarach 70 cm na 30 cm uczniowie włożyli
dwukilogramowy kamień .
Poziom wody podniósł się wówczas o 0,4 cm . Wykorzystując wyniki tych pomiarów ,
uczniowie oszacowali
masę 1 cm kamienia . Podaj wynik tych obliczeń . Napisz obliczenia jakie musieli wykonać
uczniowie .
2 kwi 19:08
ksalk: Objetosc kamienia:
V = 70 * 30 * 0,4 = 840 cm3
m = 2 kg
d = m/V
d = 2 / 840 kg = 2000 / 840 g ≈ 2,38 g/cm3
Przyblizona masa 1 cm3 kamienia to 2,38 g
2 kwi 19:26