trygonometria
t@mi: korzystajac ze wzoru cos(90*−α)=sinα, oblicz; cos2 25*+cos2 45*+cos2 55*+cos2 65*
*−stopnie
2 kwi 19:07
t@mi: cos2 25*+cos2 35*+cos2 45*+cos2 55*+cos2 65*
2 kwi 19:08
Eta:
cos225o= cos2( 90o− 65o) = sin265o
cos235o = c0s2( 90o − 55o) = sin2 55o
po podstawieniu otrzymasz :
sin2 65o + sin255o + cos245o + cos255o + cos265o=
= 1 + 1 + ( √2/2)2 = 2 +24 = 212
bo sin2 55o + cos255o= 1
i sin2 65o + cos265o=1 a cos 45o= √2 /2
2 kwi 19:19
ksalk: Jest taka wlasnosc − jedynka trygonometryczna:
sin2 x+cos2 x = 1
Za pomoca wzoru :: cos(90*−α) = sin α :: zamieniamy:
cos2 25*+cos2 35*cos2 45*+cos2 55*+cos2 65* =
cos2 (90*−65*)+cos2 (90*−55*)+cos2 45*+cos2 55*+cos2 65* =
sin2 65*+sin2 55* +cos2 45*+cos2 55*+cos2 65*
Uzywamy jedynki trygonometrycznej ( zamieniamy sin2 65* + cos2 65* na 1, podobnie dla
kąta 55*) i otrzymujemy
2 + cos2 45*
cos 45* = 1 / √2
2 + ( 1 / √2 )2 =
2 + 1/2 = 2,5
Mam nadzieje, ze sie nigdzie nie pomylilem ^^''
2 kwi 19:22
t@mi: dzieki wielkie
2 kwi 19:29