Rozwiąż równania:
Jestem hardcorem...xD: Rozwiąż równania:
1)(x2+x+2)(x2+x−2)=32
2)(x2+x+1)+x2+x=11
2 kwi 19:01
Mickej: pomagam
2 kwi 19:04
Mickej: skorzystajmy z tożsamości skróconego mnożenia
a
2−b
2=(a+b)(a−b)
((x
2+x)+2)((x
2+x)−2=32 oddzieliłem nawiasami aby było lepiej widać
(x
2+x)−2
2=32
x
4+2x
3+x
2−36=0 pierwiastkiem tego równania jest 2 to już dalej trzeba dzielić albo
jakoś pogrupować ale czekaj sprawdzę taki CMYK
2 kwi 19:12
Jestem hardcorem...xD: Generalnie to ja doszedłem do tego co napisałeś...Obliczyłem, że to x4+2x3+x2−36=0
Tylko co dalej...?
2 kwi 19:15
Mickej: zauważmy że 2 jest pierwiastkiem wielomianu więc teraz korzystamy z twierdzenia bezou i
trzeba podzielić ten wielomian przez x−2 i z tego co wyjdzie dalsze pierwiastki wyciągać
ale sprawdzę taki jeden CMYK jeszcze i napisze ci zaraz czy da sie inaczej
2 kwi 19:17
Jestem hardcorem...xD: Wyszło mi po podzieleniu przez (x−2) to:
(x3+4x2+9x+18)*(x−2) bez reszty.
2 kwi 19:22
Mickej: tak dobrze teraz pierwiastkiem pego jest −2 więc podziel Jeszce raz przez x+2 i wynikiem
dzielenia będzie jakaś funkcja kwadratowa która da ci jeszcze jakieś pierwiastki i to
bedzie na tyle
2 kwi 19:26
Jestem hardcorem...xD: ok dzieki.
2 kwi 19:32