Wyznacz współrzędne punktu C , geometria analityczna
member : Punkty A= (5,−2) i B= (17,2) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o kącie prostym
przy wierzchołku A. Wierzchołek C należy do prostej o równaniu y=2x+3
Wyznacz współrzędne punktu C
2 kwi 18:47
:): a nie powinnobyc ze c lezyna prostej y= − 2x+3
2 kwi 19:33
member : niestety nie
2 kwi 19:39
kaz: pr.AB jest prostop.do pr.przech.przez A
mając tę 2−gą pr.i rozwiązując układ równań(ta pr.i pr.y=2x+3)mamy C
2 kwi 19:53
Eta: Dokładnie tak jak podpowiada kaz .
Więc już , wszystko jasne.
Powodzenia
2 kwi 20:25
member : a możecie mi napisać jakie jest równanie pr AB ? mi wyszło że równanie prostej AB wynosi
| | 1 | | 22 | |
: y= − |
| x− |
| ale chyba to błąd jest ponieważ wynik mi nie wychodzi |
| | 3 | | 3 | |
2 kwi 21:05
member :
3 kwi 15:44
member : 
4 kwi 18:26