:
kas: rok temu wiek asi to 75% wieku wojtka, a za 4 lata od dzis wiek asi bedzie stanowil 80%
wieku wojtka. ile lat ma dzis Asia a ile wojtek?
2 kwi 22:07
wujek:
Asia ma 16 lat , Wojtek 21 lat
2 kwi 22:21
kas: w odpowiedziach tak jest, ale jak ja mam to obliczyc? musze dwoma sposbami, jakas tabelka
i ukladem rownn, jak to zrobic? help me
2 kwi 22:22
wujek: o tak:
x == wiek Asi
y == wiek Wojtka
x− 1= 0,75(y −1)
x+4 = 0,80(y+4)
rozwiąż układ równań
2 kwi 22:25
kas: nom mam taki uklad
i zatrzymalam sie na
x=3/5y + 1/4
30/40 y − 32/40 y = 0,95
2 kwi 22:39
wujek:
coś nie tak

x − 0,75 y = 1 − 0,75
x −0,8y = −4 +3,2
x − 0,75y = 0,25
x − 0,8y = −0,8
x= 0,8y − 0,8
0,8y − 0,8 − o,75y=0,25
0,05y = 1,05
y = 21
x = 0,8*21 − 0,8
x= 16,8 − 0,8
x = 16
odp... x = 16 lat y = 21 lat
2 kwi 22:51
kas: dziex
2 kwi 23:05