proszę o pomoc
monbie: dla jakich wartości parametru p podana nierówność spełniona jest dla każdej liczby
rzeczywistej
(p2−5p+6)x2+px+1/4<0
2 kwi 20:59
ksalk:
Δ < 0
p
2−5p+6 < 0
Te warunki musza byc spelnione
p
2 − 4 * 1/4 * (p
2 − 5p + 6) < 0
p
2 − p
2 +5p − 6 < 0
5p − 6 < 0
p
2 − 5p + 6 < 0
Δ = 25 − 4*6 = 1
√Δ=1
p ∈(2;3)
Część wspólna zbiorów:
p ∈(2;3)
p należy do zbioru pustego
2 kwi 21:10
monbie: nic nie kumam −czy to jest rozwiązanie godne pierwszoklasisty?
2 kwi 21:22
ksalk: Chodzisz do szkoły średniej czy gimnazjum ?
Czego tu nie rozumiec?
Zeby rownanie mialo wszystkie wartosci ujemne to Δ musi byc ujemna, zeby nie bylo miejsc
zerowych, i parametr 'a' (w tym przypadku wynosi (p2 − 5p + 6)) również ujemny, żeby
ramiona paraboli skierowane byly do dolu.
Proste.
2 kwi 21:27
monbie: szkoła średnia

już mi siętrochę zaświeciło ale jeszcze nie do końca
dzięki
2 kwi 22:13
monbie: p2 − 5p + 6 < 0
Δ = 25 − 4*6 = 1
√Δ=1 tego nie rozumiem, co to jest
2 kwi 22:41