2 kwi 23:49
Paweł: Obliczamy najpierw objętość walca:
V=πr2H d=2r(d− średnica)
V=42 *10*π=160*3,14≈502,4
3 kwi 00:01
Paweł: Następnie obliczamy 90% z objetosci walca tj:502,4*0,9=452,16 cm3
3 kwi 00:03
3 kwi 00:05
Paweł: Teraz obliczamy objętośc kostek:
V=23=8
8*4=32cm3
3 kwi 00:05
Paweł: Następnie dodajemy objętość kostek do objętosci 0.9 V walca:
452,16+32=484,16
3 kwi 00:07
Paweł: 484,16 cm3 jest mniejsze od całkowitej objętosci walca która wynosi 502,4cm3 więc woda
sie nie przeleje.
3 kwi 00:08
monika: teraz to wszysko czy jeszcze coś

?matko ratujesz mi życie
3 kwi 00:09
Paweł: a co do rysunków to wystarczy narysować zwykły walec a w nim 4 małe szescianiki
3 kwi 00:10
Paweł: Tyle
3 kwi 00:10
monika: dziękuje z człego serca
3 kwi 00:12
kajak: Dzięki!
18 wrz 18:17