wartosc
zuzia: oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α wiedząc ze
cos=jedna czwarta
2 kwi 20:43
ksalk: Wzory, dzięki którym to obliczysz:
sin
2 x + cos
2 x = 1
Mając sinus mozesz obliczyc:
2 kwi 20:50
zuzia : dzieki ale nadal nic nie rozumie


!
2 kwi 21:04
ksalk: Wystarczy podstawiac kolejne wartosci funkcji trygonometrycznych do wzorów. Na początku
masz tylko cosinus. Dzieki pierwszemu wzorowi obliczasz sinus. Majac sinus i cosinus
obliczasz tangens i cotangens z dwóch następnych wzorów.
2 kwi 21:32
zuzia: wiesz jestem 0 z matematyki i nadal nie wiem jak to ugryzc
2 kwi 21:38
zuzia: co mam podstawic i gdzie bo zgłupiałam

2 kwi 21:48
zuzia: czemu nikt mi nie chce pomoc prosze nie kazdy jest mocny z matmy


!
2 kwi 22:00
b.: cos x = 1/4
podstaw to do 1 równania podanego przez ksalk i oblicz sin x
2 kwi 22:12