czy moglby mi ktos to rozwiazac bym wiedzial o co chodzi??
bardzo prosze o poomc w zadaniu;):)): z klasy,liczacej dziesiec dziewczat i czternastu chlopcow wybieramy losowo trzyosobowa
delegacje.oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia z w sklad delegacji wejda;
a)trzy dziewczyny
b)jedna dziewczyna i dwuch chlopcow
c)co najmniej jeden chlopiec
2 kwi 21:08
2 kwi 21:17
bardzo prosze o poomc w zadaniu;):)): a dlaczego to tak

?
skad to sie wzielo
2 kwi 21:19
kali:
24 −− uczniów 10 −−− dz. 14 −− chł
a) A −−− 3 dz.
P(A) = mocA/ mocΩ −−−−− podstaw i oblicz
b) B −−−− 1 dz. 2 ch.
P(b) = mocB/ moc Ω
c) C
' −−−−zd. przeciwne −− same dz.
P(C)= 1 − P(C
') policz P(C
') weź z przykładu a)
2 kwi 21:22
bardzo prosze o poomc w zadaniu;):)): a to mocΩ to co to jest
2 kwi 21:23
kali:
ilość elementów w zbiorze Ω
tyle to należy wiedzieć


to podstawa w r−ku prawdopodobieństwa)
2 kwi 21:27
b.: to liczba elementów zbioru Ω
2 kwi 21:27