Wyznacz pierwszy wyraz tego ciągu geometrycznego oraz jego iloraz
fat: prosze o pomoc
Cn=2n3
2 kwi 18:20
Eta: Zadałam pytanie? odpisz
2 kwi 18:29
member : | | 2 | |
do wzoru za literkę n podstawiasz 1 (jako że to pierwszy wyraz) C1= |
| |
| | 3 | |
aby wyliczyć iloraz musisz mieć co najmniej dwa wyrazy więc obliczmy C
2.
| | 22 | | 4 | | 4 | | 3 | | 2 | |
C2= |
| = |
| następnie C2:C1= q (iloraz) q= |
| x |
| = |
| |
| | 3 | | 9 | | 9 | | 2 | | 3 | |
2 kwi 18:38
fat: Dzięki member


2 raz napisałem to samo przez pomyłke (nowicjusz na necie)
2 kwi 19:05