oblicz walca
gosia: ile metrów sześciennych gazu mieści sie w rurze o długości 1 km i średnicy wewnętrznej
równej 50 cm
2 kwi 23:41
kamil: dlugosc to we wzorze wysokosca a srednica to podwojony promien, zmien jednostki i podstaw
do wzoru
2 kwi 23:48
monika: nie umiem prosze pomóż mi
2 kwi 23:50
gosia: jestem podpisana jako monika sorki bo tu koleżanka też potrzebóje pomocy zapomniałam
zmienic imie
2 kwi 23:55
mia:
rura ma kształt walca

1km = 1000 m = h
w
50 cm = 0,5 m = 2r
w to r = 0,25 m
podstawiasz do wzoru
V = πr
2 *h za π= 3,14
V = 3,14 * 0,0625 * 1000= 3,14 *62,5 =196,25 m
3
3 kwi 00:08
3 kwi 00:11
mia: taaaaaaaaaaaaaak
3 kwi 00:12
monika: dziękuje
3 kwi 00:28
uczen: 5,8 mx1,25m=
26 kwi 12:10
olson: spróbuj zastosować twierdzenie pewnego greka, dalej sam, daj znać czy ci się udało
8 gru 12:50