Oblicz pole i obwód następujących figur
Martyna: Oblicz pole i obwód następujących figur :
a) trójkąta równobocznego, którego bok ma długość 12 cm
b) prostokąta, którego przekątna ma długość 17 cm, a dłuższy bok 15 cm
2 kwi 20:13
b.: a) zobacz
856, tam masz wzory, z których jest łatwo...
b) oblicz długość krótszego boku z tw. Pitagorasa...
2 kwi 20:17
Martyna: Prosze pomozcie mi w tych zadaniach, nie potrafie tego sama zrobic....
2 kwi 20:19
b.: Wiesz co to jest obwód? zobacz tutaj
509, jeśli nie wiesz jeszcze
policzyć obwód w a) jest bardzo łatwo −− spróbuj...
2 kwi 20:20
Martyna: Policzyłam już pole w przykladzie a tylko nie wiem co z tym obwodem ....

i przykładem
b
2 kwi 20:30
ksalk: obwód : 3 * 12 = 36cm
b)
a − bok
a2 = 172 − 152 = 289 − 225 = 64
a = 8
proszsz ^^
2 kwi 20:36
Martyna: Dziękuje bardzo za pomoc

Napewno bym sobie z tym nie poradziła
2 kwi 20:43