| 2 | ||
x≥ | −1 dziedzina x∈R\{0} | |
| x |
| 2 | ||
x− | +1≥0 do wspólnego mianownika | |
| x |
| x2−2+x | |
≥0 | |
| x |
| (x+2)(x−1) | |
≥0 przechodzimy na postać iloczyn ową | |
| x |
jesli nie wiemy czy x jest dodatni/ujemny to nie mozemy
mnozyc samego x bo nie wiemy czy zmieni sie znak (bardzo czesty blad)
x3 ≥ 2x − x2
x3 + x2 − 2x ≥ 0
x(x2 + x − 2) ≥ 0
Δ = 12 − 4 * 1 * (−2) = 1 + 8 = 9
pierwiastek z Δ = 3
x1 = (−1−3)/2 = −2
x2 = (−1+3)/2 = 1
x(x+2)(x−1)≥0
x = 0 lub x = −2 lub x = 1
// x nie moze miec wartosci 0 bo bedzie sprzeczne z zalozeniem ale trzeba uwzglednic
przy rysowaniu wykresu
Po narysowaniu wykresu i odczytaniu wlasnosci:
x ∈ <−2 ; 0) u <1 ; ∞)
Zakladam ze ta ósemka w rozwiazaniu ktore podales oznacza nieskonczonosc, wiec wynik sie
zgadza.
na to bym chyba nie wpadł