zadanie z planimetri ktore prawdopodbnie ma za malo danych prosze o sprostowanie
Vakabey: Witam mam problem z pewnym zadaniem ktorego prawdopodobnie nie da sie zrobic poniewaz
jest za malo danych ale lepiej zapytac

Na okregu opisano trapez, ktorego obwod wynosi 52 cm. Oblicz dlugosc odcinka laczacego
srodki jego bokow.
2 kwi 11:06
tim: | | a + b | |
d = |
| − długość tego odcinka |
| | 2 | |
a, b − podstawy trapezu
Z zależności na kole wiemy:
a + b = c + d <−− gdzie a, b podstawy trapezu, c, d − ramiona
Ob = a + b + c + d = 2(a+b) = 52 cm
2a + 2b = 52 :
a + b = 26
2 kwi 11:12
Bogdan:
Jest wystarczająca ilość danych.
Podaj oznaczenia, jakie zastosowałeś w tym zadaniu oraz podaj wzór na długość
odcinka łączącego środki ramion w trapezie.
2 kwi 11:14
tim: Jeżeli czegoś nie rozumiesz to pisz...
2 kwi 11:14
Bogdan:
Cześć tim, nie jesteś w szkole?
2 kwi 11:14
Vakabey: o.O dziekuje bardzo

usprawiedliwiam sie ze ostatni raz z takimi typu zadaniami
spotkalem sie 4 lata temu wiec moglem troche zapomniec

jeszcze bede mial pytanko do
takiego zadania
Okresl wzajemne polozenie prostej l i okregu o, jesli o to x2 + y2 − 6x = 0 a l to y=x.
Wykonaj stosowne obliczenia.
moglby ktos wytlumaczyc o co chodzi z tym wzajemnym polozeniem ? Nalezy tutaj wykonac
rysunek czy np porownac ze soba o=l ?
2 kwi 11:18
Bogdan:
Pisz x2, a nie x2 (tu obok jest instrukcja jak pisać takie wyrażenia)
Nie wystarczy rysunek.
Okrąg: x2 + y2 − 6x = 0
Prosta: y = x.
Wstaw x do równania okręgu w miejsce y i wyznacz Δ.
Jeśli Δ < 0 to prosta nie ma punktów wspólnych z okręgiem,
jeśli Δ = 0 to prosta jest styczną okręgu (ma z nim 1 punkt wspólny),
jeśli Δ > 0 to prosta jest sieczną okręgu (ma z nim 2 punkty wspólne)
2 kwi 11:23
Vakabey: eheh mogli napisc w zadaniu punkty wspolne to pewnie bym do tego doszedl

mimo wszystko
dziekuje bardzo
pozdrawiam i milego dnia zycze
2 kwi 11:30
tim: do bogdana: Miałem na 12
2 kwi 15:22