Zadanie optymalizacyjne, prośba o szybką pomoc.
kijeq: Z prostokąta (30x50cm) w rogach wycięto identyczne kwadraty. Następnie z otrzymanej
figury złożono pudełko bez przykrywki. Wyznacz bok wyciętego kwadratu, tak aby pole
boczne pudełka było maksymalne. Oblicz to pole.
Zadanie pisane z pamięci. Jest to typowe zadanie optymalizacyjne. Jeśli brakuje jakichś
danych, to piszcie, postaram sobie przypomnieć. Próbowałem je rozwiązać, ale chyba robie
jakiś błąd... Proszę o szybką pomoc
2 kwi 20:41
Bogdan:
x − długość boku wyciętego kwadratu
P = 2x(50 − 2x) + 2x(30 − 2x) → max
P(x) = −8x2 + 160x
Otrzymaliśmy funkcję kwadratową, która osiąga maksimum dla x = −160−16 = 10 [cm]
P = −8*100 + 160*10 = 800 [cm2]
2 kwi 21:04
rafal2009: proszę o pomoc
2 kwi 21:05
kijeq: Dzięki wielkie Bogdan!
2 kwi 21:19