pomoże ktoś???
gimigis: proszę o pomoc,rozumiem to, ale nie zawsze chce mi wyjść... gimigis: rozwiąż równanie:
a.3−x4x2+4x+1 − 5x2x+1 = 0 b.x+5x−4 + 3x = 36x2−4x c.xx+2 − 12−x = 4x2−4
2 kwi 22:13
Paweł: Napisz to poprawnie bo domyslam sie ze są w tym zadaniu potęgi...
A co to jest xx chodzilo ci o x2?
2 kwi 22:20
gimigis: sory,nie wiedziałam,że to tak wyszło

rozwiąż równanie:
| | 3−x | | 5x | |
a. |
| − |
| = 0 |
| | 4x2+4x+1 | | 2x+1 | |
| | x+5 | | 3 | | 36 | |
b. |
| + |
| = |
| |
| | x−4 | | x | | x2−4x | |
| | x | | 1 | | 4 | |
c. |
| − |
| = |
| |
| | x+2 | | 2−x | | x2−4 | |
2 kwi 22:32
Paweł: Rozumiesz to chociaż troszkę czy nic a nic
2 kwi 22:34
gimigis: rozumiem

tylko nie zawsze mi wychodzi...wiem że na początku wyznaczamy dziedzinę
2 kwi 22:35
gimigis: a co można zrobić z tym 4x2+4x+1
2 kwi 22:36
Paweł: Skoro wyznazyłeś już dziedzine musisz nastepnie sprowadzić rownanie do wspolnego
mianownika.Umiesz to zrobić czy podpowiedzieć Ci
2 kwi 22:37
gimigis: poczekaj

powiedz mi najpierw co można zrobić z tym 4x
2+4x+1

bo jestem przy tej
dziedzinie
2 kwi 22:40
Paweł: Musisz z tego obliczyć Δ(deltę) a nastepnie dwa pierwiastki i zapisujesz w postaci
iloczynowej.
2 kwi 22:43
mia:
mianownik pierwszego ułamka zapisz tak:
(2x +1)2 bo = 4x2 +4x +1
D:= R−{ − 12}
pomnóż równanie przez (2x+1)2
będziesz miała
3 −x− 5x( 2x +1) =0 uporzadkuj i policz deltę
pamietaj ,że rozwiązania musza należeć do D
w b)
x2 − 4x = x( x − 4) D=R−{ 0, 4}
wspólny mianownik to x( x−4) pomnóz podobnie jak w a)
to otrzymasz ( x+5)*x +3( x −4) = 36
oblicz i pamietaj o dziedzinie
w c) już sobie poradzisz , powodzenia
2 kwi 22:43
Paweł: tutaj masz link do wzorów https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html
2 kwi 22:43
gimigis: czyli zastosowałaś wzór skróconego mnożenia

ja też to robiłam,ale coś poknociłam

dzięki, powiem Ci za chwile jak wyszło mi c
2 kwi 22:48
gimigis: a w tym ''a'' to co z tym 4x
2+4x+1

z tego nie liczysz dziedziny
2 kwi 22:49
mia:
liczę dziedzinę tak; 4x
2 +4x +1 = ( 2x +1)
2
teraz (2x+1)
2 ≠0 to 2x +1≠0 to 2x≠ − 1 to x≠ −
12
tak łatwiej niz z delty
dlatego D= R − {−
12} wiesz już ?
2 kwi 22:55
Paweł: liczysz tak jak mówiełem wyliczasz Δ i pierwiastki
2 kwi 22:58
mia:
Paweł... delta i tak wyjdzie = 0
więc x
1 = −b/2a = −4/8 = −
12
czyli D= R −{−
12}
prościej tak jak ja policzyłam
2 kwi 23:01
Paweł: Tylko mówilem kolejnośc wykonywania nie liczyłem
2 kwi 23:03
gimigis: tak to już wiem

dzięki,ale w odpowiedzi jest x=
−3−√3910 x=
−3+√3910 proszę
pokaż mi te końcowe wyliczania − delte
2 kwi 23:04
mia:
masz tak jak pisałam po pomnożeniu przez (2x+1)
2
3 − x − 5x ( 2x +1)=0
10x
2 + 6x −3=0 Δ= 156
√Δ = 2
√39
x
1 = ( −6 +2
√39)/20 = ( −3 +
√39) /10
x
2 = ( −3 −
√39) /10
jest ok?
2 kwi 23:12
gimigis: mi ta cholerna delta nie chciała wyjść...zawsze się na prostych rzeczach gubię
2 kwi 23:20
mia: 
tak czasami bywa , powodzenia
2 kwi 23:25
gimigis: a podpowiesz mi przy tym ''c'', już więcej nie będę Cię nudzić
2 kwi 23:26
mia: Ok
2 kwi 23:26
gimigis: jejku,dzięki,życie mi ratujesz
2 kwi 23:31
mia:
po pierwsze dziedzina:
x+2 ≠0 2 − x≠0 i x
2 − 4≠0
x≠ − 2 x≠ 2 ( x −2)(x +2) ≠0 to x ≠ 2 x≠ − 2
to D=R −{−2, 2}
wspólny mianownik to ( x −2) ( x +2)
bo w tym drugim mianowniku zapisz tak:
2 − x = − ( x − 2) −−− wiesz to , więc przed kreską ułamkową tego
mianownika zmień znak z minusa na plus!
mamy równanie
x( x −2)
+1* ( x +2) = 4
x
2 −2x +x +2 −4=0
x
2 − x − 2=0 Δ=9
√Δ=3
x
1 = ( 1 +3) /2 = 2 −−−− odrzucamy bo nie należy do D
x
2 = ( 1 − 3)/2 = − 1
rozwiązaniem jest tylko
x = −1
Dobrej nocki
2 kwi 23:35
2 kwi 23:42